WordPressin lapsiteema

WordPress on open source -pohjainen web-julkaisuohjelmisto. Se on ensisijaisesti julkaisutyökalu blogeille mutta se soveltuu erinomaisesti myös pienimuotoiseksi CMS-järjestelmäksi (Content Management System eli julkaisujärjestelmä). WordPress on eräs maailman levinneimmistä ja arvostetuimmista blogiohjelmistoista ja sen takana on erittäin aktiivinen kehittäjätiimi – ohjelmistosta ilmestyy uusia parannettuja versioita tasaiseen tahtiin. WordPress on siksi varma valinta kotisivujen webalustaksi blogin kanssa tai ilman.

Jossain vaiheessa websivuston halutaan olevan oman näköinen, varmatoimisuus ei riitä. Yksi ratkaisu on lapsiteema eli Child theme.  Lapsiteema perii varsinaisen teeman ominaisuudet, minkä vuoksi sillä on tiettyjä etuja verrattuna tavalliseen teemaan.

  • Teemaan voi tehdä muutoksia suoraan, mutta teeman päivityksen yhteydessä muutokset häviävät. Lapsiteeman muutokset eivät sen sijaan katoa päivityksen yhteydessä.
  • Niitä on helppoa ja nopea muokata.
  • Aloittelijalle lapsiteemat ovat helpompia kuin varsinaiset teemat.

Toisaalta lapsiteemalla on myös heikkouksia kuten.

  • Tyylitiedostossa käytetään muotoa import, joka ei ole sivun latautumisen osalta kaikkein tehokkainta.
  • Suuret muutokset ovat työläitä

Mutta, jos sivuston latautumisnopeus ei ole ykkösprioriteetti, etkä tee suuria muutoksia niin lapsiteema on hyvä valinta.

Kuinka tehdä lapsiteema?

Tässä esimerkissä teen lapsiteeman Twenty Fourteen -teemalle. Ensin luon teemalle oman oma kansion wp-content/themes -hakemistoon. Hakemiston nimen voi määrittää itse, mutta hyvä tapa on laittaa nimeksi isäntäteeman nimi ja perään -child.

media001

Kansioon twentyfourteen-child pitää laittaa vähintään tiedosto style.css. Tyylitiedoston alussa pitää määrittää vähintään lapsiteeman nimi ja isäntäteeman hakemisto. Tässä tapauksessa alku siis kuten alla.

/*
Theme Name: Twenty Fourteen lapsiteema
Template: twentyfourteen
*/
@import url(“../twentyfourteen/style.css”);

 

Sen jälkeen teeman voi ottaa käyttöön ohjauspaneelin kautta.

media002

Ja nyt kaikki CSS muutokset voi kätevästi kirjoittaa suoraan lapsiteeman CSS-tiedostoon. Esim. otsikon voi muuttaa punaiseksi kirjoittamalla lapsiteeman CSS:ään seuraavasti..

entry-title a {
color: #f00;
}

Samalla tavalla on mahdollista muokata muutakin. Esim. alapalkkia voi muokata kopioimalla tiedoston footer ja tekemällä siihen muutoksia.

media003

Linkkejä

Kuinka luot lapsiteeman ja mitä hyötyä siitä on?

How To Create A Child Theme, And Why You Should Be Using One

WordPress och Child Themes

Valmis plugin, jolla voit tehdä lapsiteeman

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

2 thoughts on “WordPressin lapsiteema

  1. Voiko lapsiteeman tehdä sivustolle jälkeen päin? Siis, jos olen tehnyt sivuston ja haluan myöhemmin siihen muutoksia, jotka olisi hyvä laittaa lapsiteemaan.

    1. Kyllä voi. Ja juuri tuo on suositeltava tapa, että sivusto kuntoon ja viilaukset sitten lapsiteeman kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *