WordPress – kuin ampuisi kärpästä haulikolla

WordPress on suosituin julkaisujärjestelmä millä tahansa mittarilla. W3Techsin mukaan WordPressin markkinaosuus on 63,8% ja Wappalyzerin mukaan 76%. WordPress on myös pärjännyt hyvin CMS Critic Awardsin äänetyksissä, joissa on valittu paras julkaisujärjestelmä. Lisäksi se on poikkeuksetta mukana erilaisilla listoilla, joissa luetellaan hyviä julkaisujärjestelmiä, katso esim seuraavia listoja.

WordPress on liian järeä

WordPress on blogiohjelmistona ihan omassa kastissaan ja se on myös kelpo julkaisujärjestelmä. WordPressi taipuu tarvittaessa jopa verkkokaupaksi ja juuri siinä on sen ongelma. Se ei sovellu pieniin tehtäviin kovinkaan hyvin. Tilanne on usein sellainen, jota voisi kuvata seuraavalla metaforalla: ampuu kärpästä haulikolla. Yleensä, jos kärpästä ampuu haulikolla ei tulos ole kovin häävi. Kärpänen ei saa osumaa, mutta ympäristö sen sijaan saa, varsinkin sisätiloissa. Kärpäsen saa nitistettyä kärpäslätkällä, se on kätevää ja helppoa.

WordPressin heikkoudet

Vaikka WordPressillä on paljon hyviä puolia, on sillä myös isoja heikkouksia. WordPressin suurin heikkous on sen riippuvuus plugineista. Juuri mitään ei voi tehdä asentamatta jotain lisäosaa ja jokainen lisäosa hidastaa sivun nopeutta. Lisäksi jokainen lisäosa on tietoturvariski. Pahimmassa tapauksessa koko webpalvelimen saa kaapattua lisäosan kautta. Kannattaa tutustua artikkeliin 50,000 sites hacked through WordPress plug-in vulnerability.

WordPressin heikkoutena on myös tietokanta. WordPress on kuin entisajan kauppa, jossa tiskillä sanottiin mitä ostetaan ja kauppias kävi noutamassa tuotteen. Jokainen sivu tai blogikirjoitus käydään hakemassa tietokannasta, joka väistämättä hidastaa sivua. Sivustoa voi tietysti nopeuttaa lisäosan avulla, joka tekee kaikki haut valmiiksi. Tosin siinä on taas se tilanne, jossa joudutaan hankkimaan yksi lisäosa lisää. Lisäosiin liittyy vielä sekin ongelmia, että niiden päivitys saattaa rikkoa koko sivuston eli WordPress vaan lakkaa toimimasta.

WordPressin heikkoutena on myös yksinkertaisuus. Se on yksinkertainen käyttää, jonka seurauksena tavalliset käyttäjät haluavat saada siitä kaiken irti osaamatta koodata. Siksi teemoista tulee hirveän raskaita, koska siellä pitää voida vaikuttaa lähes kaikkeen mikä liittyy ulkoasuun.

Tavalliselle käyttäjälle WordPressin asennus ei ole helppo, koska siihen liittyy tietokanta. Tavallinen websivusto on helppo ymmärtää, koska siirrät vain tiedostot palvelimelle ja sen jälkeen kaikki toimii. WordPress pitää erikseen asentaa ja asennusvaiheessa se kyselee tietokannan nimeä ja salasana. WordPressin kanssa tehtävä homma vaikeutuu entisestään, jos haluaa ensin kokeilla sivuston toimivuutta omalla koneella ja sitten myöhemmin siirtää sivuston verkkoon.

Usein WordPress on niin hankala, että sille pitää hankkia joku osaaja, joka hoitaa kaiken alusta loppuun. Eikä sekään aina riitä, koska WordPressiä on jatkuvasti ylläpidettävä. Sitten huomataan, että se maksuton WordPress onkin aika kallis ratkaisu. Olisi kannattanut hankkia kärpäslätkä WordPressin sijaan.

Mikä olisi se kärpäslätkä?

Pieni websivusto ei vaadi niin järeää ratkaisua kuin WordPress. Toisaalta nykyaikana ei ole enää perusteltua tyytyä pelkkiin HTML-sivuihin. Näiden kahden ääripään välissä on ratkaisu, jonka nimi on flatfile CMS eli tiedostopohjainen julkaisujärjestelmä. Sellainen ei vaadi tietokantaa ja silti sivuja voidaan muokata edotorin avulla. Sivustosta tulee nopea ja sen siirtäminen toselle palvelimelle on helppoa. Lisäksi se on helppo ylläpitää. Tästä aiheesta lisää seuraavassa numerossa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *