Webnikkarin työkalut

Webhotellissa olevat sivut kannattaa aina varmuuskopioida. Moni huolehtii esimerkillisesti varmuuskopioinnista, mutta harva testaa varmuuskopionsa toimivuutta. Siksi päätin tarttua tähän aiheeseen ja kirjoittaa kuinka omalla koneella voi tehdä täydellisen testauksen, jopa webosoite on sellainen kuin se on webhotellin kautta. Käyttöjärjestelmä tässä esimerkissä on Windows 10.

XAMPP

Ihan ensimmäinen hankinta on XAMPP, joka on nykyisin varsin miellyttävä käyttää. Ohjelma löytyy osoitteesta: https://www.apachefriends.org/index.html. Ohjelma ehdottaa, että haluatko tietoa Bitnamista. Ei kannata laittaa ruksia siihen, koska sitten joudut sivuille, jossa Bitnamista kerrotaan. Ohjelman asennettua, se törmää palomuuriin. Anna oikeudet seuraavan mallin mukaisesti.

varmuuskopio01

Sitten laitat ohjelman käyntiin eli sekä Apache että MySQL

varmuuskopio03

Tämän jälkeen on jälleen vastattava palomuurin kysymykseen, että sallitaanko?

varmuuskopio02

Skype ja Teamviewer voivat olla ongelma

Joskus käy niin, ettei Apache käynnisty. Syynä on todennäköisesti Teamviewer tai Skype, koska ne käyttävät samoja portteja kuin Apache. Teamviewerin osalta ratkaisu on se, että hankit uusimman version kyseistä ohjelmasta. Uusin versio ei ole samassa portissa. Ja Skypen osalta kannatta varmistaa, ettei se käytä porttia 80 eli työkalut – asetukset – lisäasetukset -yhteys. Siellä ruksi pois, koska Apache käyttää portteja 80 ja 443,

varmusskopio04

Notepad++

Jos sinulla ei ole kunnollista tekstieditoria niin hanki se nyt. Notepad ++ on hyvä valinta.

Hosts

Selaa Windowsissa tiedosto host. Ota siitä varmuuskopio, jonka jälkeen avaa se muokattavaksi NotePad++ -ohjelmalla. Polku on Windows – System32 – drivers – etc ja hosts. Ja siellä sitten osoite kohdilleen tähän tapaan kuten alla. Eli www.osoite.fi kohtaan oman www-sivuston osoite.

127.0.0.1       localhost
127.0.0.1     www.osoite.fi

Tallennusvaiheessa ohjelma ehdottaa, että tallennus tapahtuu järjestelmänvalvojan ominaisuudessa. Vastaa myöntävästi ja paina uudestaan tallenna painiketta.

varmuuskopio05

Virtual Hosts

Avaa Notepad++ ohjelmalla tiedosto, jonka polku on C:\xampp\apache\conf\extra\httpd-vhosts.conf. Lisää loppuun seuraavat rivit.

<VirtualHost *>
DocumentRoot “C:\xampp\htdocs”
ServerName localhost
</VirtualHost>

HUOM! Oletuksena on, että olet asentanut XAMPPin C-levylle kansioon xampp.

Sitten vielä se varsinainen osoite edellisen perään näin kuten alla.

<VirtualHost *>
DocumentRoot “C:\xampp\htdocs\osoite”
ServerName www.osoite.fi
<Directory “C:\xampp\htdocs\osoite”>
Order allow,deny
Allow from all
</Directory>
</VirtualHost>

Tallenna lopuksi tiedosto httpd-vhosts.conf ja käynnistä Apache uudelleen. Tee sitten osoite kansioon tiedosto, jolla testaat toimivuuden. Tässä tapauksessa toimii.

varmuuskopio06
Ja siinä on kaikki valmista eli varmuskopin tiedostot vaan kansioon osoite.
varmuus07
Ja tietokannan tiedot löytyvät kätevästi wp-config tiedostosta. Ja sitten PHPMyadminin kautta loput. Ja jos varmuuskopiota ei saa auki niin hanki Peazip. Mutta tästä lisää seuraavassa kirjoituksessa.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *