Virtualisoinnin ideana on säästää resursseja. Tietokone otetaan käyttöön entistä tehokkaammin. Tässä esimerkki (katso kuva). Minulla on Windows 7 koneellani. Sitten haluan demota Windows XP konetta. Normaalisti ostaisin uuden koneen eli kotelon, emolevyn. äänikortin, näytön, näppiksen, hiiren jne. Nyt hups – se XP kone on minun Windows 7:n sisällä eli rahaa säästyi. Tietokone ei enää ole fyysinen vaan virtuaalinen. Tietenkin tarvitaan vähintään yksi fyysinen kone, jonka päälle virtuaalisia tietokoneita kasataan.
Jokainen kuvassa oleva kone on itsenäinen eli koneet 1-3 ovat omia koneita kaikki osat mukaan lukien. Kyse ei ole emuloinnista, jossa ohjelmallisesti ajetaan toista käyttöjärjestelmää. Virtualisoinnissa koko kone on mukana eli käyttöjärjestelmällä on esim. oma kovalevy, oma bios jne. Kuvassa oleva kone on vuodelta 2004 ja silloin siihen asennettiin Windows XP Professional. Kone on edelleen toiminnassa, mutta hidas, hyvin hidas. Tosin se ei ongelma, koska nyt siinä koneessa on lisää tehoja. Kyseinen kone on nyt minun varsinaisen tietokoneen sisällä virtuaalisena.
Yksi ilmainen ohjelma työaseman virtualisointiin on Virtualbox. Se on ilmainen ohjelma käyttöjärjestelmien ja ohjelmien virtualisoimiseen. Ohjelman kotisivut ovat osoitteessa: http://www.virtualbox.org/. Toinen tunnettu toimija on WMware, jolta myös löytyy ilmainen ohjelma virtualisointiin. Ohjelman nimi on WMware Player ja se löytyy sivuilta: http://www.vmware.com/products/player/.