Sähköisessä yo-kokeessa tietokone käynnistetään muistitikulta. Ei edes harjoittelu onnistu ilman, että kone käynnistetään tikulta. Ongelmaan on kuitenkin ratkaisu nimeltä virtuaalinen tietokone. Ratkaisua voi hyödyntää esim. oppaiden teossa eli Abitti pyörii virtuaalikoneella ja varsinaisella koneella voi tehdä kuvankaappauksia tai kuvaruudunnauhoituksia.
HUOM! DigabiOS, siis Abitti, vaatii 64-bittisen prosessorin. Tietokoneen pitää siksi olla 64-bittinen ja “Processor Virtualization” pitää olla päällä BIOS:issa. Ja tämä ohje toimii vain Windowsin käyttäjien osalta.
Muistitikun valmistaminen
Muistikun saa valmistettua AbittiUSB -ohjelmalla. Kannatta ensin tyhjentää tikku ja sen jälkeen kirjoittaa opiskelijan tikuksi.
VirtualBox
Virtualbox on ohjelma, jonka avulla voidaan luoda virtuaalinen tietokone. Ideana on luoda tietokone, jossa Abitti toimisi ja samalla varsinainen käyttöjärjestelmä olisi käytössä. Tästä on se hyöty, että Abitti järjestelmään voi tutustua ilman, että se ottaa varsinaisen koneen haltuunsa. Ohjelma on ladattavissa osoitteesta: https://www.virtualbox.org/.
Ohjelmalla luodaan tietokone, joka täyttää Abittikoneen vähimmäisvaatimukset.
Tee uusi virtuaalikone napsauttamalla painiketta ”New”.
Laita nimeksi Abitti_opiskelija. Käyttöjärjestelmäksi valitset Linux, Debian (64 bit).
Laita muistin määräksi 2048 MB.
Luo koneelle uusi kiintolevy.
Valitse “VHD”.
Seuraavaa ei tarvitse muuttaa.
Myöskään seuraavassa näkymässä ei tarvita muutoksia. HUOM! Koon on oltava sama kuin muistitikun koko. Eli minulla opiskelijatikun koko on 8 GB,
Sitten kaikki onkin valmista ja voit siirtyä kloonaamaan muistitikkua.
Muistitikun kloonaaminen
Muistitikku voidaan kloonata eli siitä tehdään virtuaalinen kovalevy. Paras ilmainen ohjelma tähän hommaan on Lazesoftin ilmaisversio. Siellä valitaan ensimmäiseksi “Disk Image & Clone”.
Seuraavaksi otetaan äsken luotu virtuaalinen kovalevy mukaan eli “Attach VHD”.
Sitten siihen haetaan se äsken luotu kiintolevy. Se löytyy yleensä polusta “Käyttäjät -> nimi -> VirtualBox VMs -> Abitti_opiskelija”.
Sen jälkeen muistitikku kloonataan tuolle levylle.
Sitten tarkkana, että oikea levy (muistitikku, jolle Abitti asennettiin) tulee valituksi ja laita ruksi kohtaan “Sector-by-sector”.
Sitten vieläkin tarkemmin katsot, että muistitikku kloonataan virtuaaliselle kiintolevylle. Riskinä on, että varsinainen kiintolevysi ylikirjoitetaan, joten tarkkana.
Ennen kuin napsautat start – painiketta tarkista vielä kerran. Muistitikku kopioidaan virtuaaliselle kiintolevylle. Napsauta start – painiketta, kun olet varma, että tiedot ovat oikein. Mokaamisen hinta on iso, joten tarkista vielä kerran.
Sitten kestää noin 10 min riippuen tikun nopeudesta.
Sitten tulee ilmoitus, että kaikki valmista. Kannattaa vastata “no”, koska muutoin tietokone käynnistetään uudestaan. Ja lopuksi napsautetaaan painiketta “Finish” – katso kuvaa yllä. HUOM.! Virtuaalinen kiintolevy on vielä kytketty Windowsiin eli se pitää kytkeä pois.
Valittavana on todennäköisesti vain yksi levy. Valitse se ja napsauta ok.
Abitti käyntiin
Nyt voit käynnistää virtuaalikoneen.
Abitti toimii ihan kuin se tulisi muistitikulta.
Sitten ohjelma auki ja oppaan teko voi alkaa.
Kiitos hyvästä oppaasta! Toimi vielä näin heinäkuussa 2020 vaikka tuon AbittiUSB:n tuki ilmeisesti on loppunut.
Tämä mahdollistaa kuitenkin vain A-osan tarkastelun. Osaisitko neuvoa, kuinka B-osan laskinohjelmistot saa aktivoitua?
Kiva kuulla, että opas toimii. Jos haluaa testata kokeita niin pitää luoda myös koetilan palvelin. Tuolla Matskulassa on siihen ohje kuinka koko koejärjestelmän saa luotua, jolloin voi tehdä ja testata myös kokeita. Elä tässä osoite: https://sisaltotiimi.wordpress.com/2017/01/27/sahkoinen-yo-koe-virtuaalisesti/
Not in a hypervisor partition (HVP=0) (VERR_NEM_NOT_AVAILABLE).
VT-x is disabled in the BIOS for all CPU modes (VERR_VMX_MSR_ALL_VMX_DISABLED).
ensaa tätä toimimaan antaa tälläsen errorin
Result Code:
E_FAIL (0x80004005)
Component:
ConsoleWrap
Interface:
IConsole {872da645-4a9b-1727-bee2-5585105b9eed}