TTVK ja Kopiosto!

Luin Iltalehdestä juttua, jonka otsikko oli “9-vuotiaalta vaaditaan 600 euroa – Näin TTVK perustelee”. Jutussa ihmetyttää muutama asia. Ensinnäkin miksi lasku on 600 euroa. Levy-yhtiö olisi ilman tytön tietokonetta tienannut 600 euroa enemmän kuin nykyinen myynti. Toisaalta mielenkiintoinen logiikka, että olisimme voineet tienata. Kait samaa logiikkaa voisi käyttää muuhunkin. Esim. ostaja moittii pizzerian tuotteen ja omistaja vaatii sitten korvauksia. Tai sitten kriitikko kertoo elokuvasta kaiken olennaisen eli juonen ja taas myyjä väittää sen vuoksi menettäneensä asiakkaita.

Toisaalta ehkä ne asianajajat tietävät, koska onhan heillä koulutusta siihen, mitä joku olisi voinut tienata. Tosin huolestuttavampaa on, että joku seuraa tietokonettani ja tekee sen perusteella laskelmia, että mitä joku olisi voinut tienata. Iltalehden jutusta ei valitettavasti käy ilmi, että kuinka TTVK pääsi jäljille, että juuri tuosta yhdestä tietokoneesta ladattiin noin 600 euron edestä musiikkia.

Kolmas erikoinen seikka on, että 600 euron maksamattoman laskun vuoksi suoritetaan kotietsintä kahden poliisin voimin. Ja onko poliisi se oikea taho toteamaan yhden tietokoneen perusteella, että joo nyt lankeaa se 600 euroa maksuun. Ehkä poliisit löytävät koneesta jonkun torrentohjelman ja tiedon siitä kuinka paljon kyseistä levyä on ladattu. Silloin on tietty hankala tytön isän selittää levyn päätyneen koneelle vahingossa. Tosin voihan sieltä paljastua myös TTVK:n virittämä ansa.

Jutussa annetaan kuva, että TVVK on viranomainen. Kyseinen “viranomainen” voi seurata konettasi ja määritellä sakkoja maksettavaksi. Ellet maksa ja pidä turpaasi kiinni, saapuu poliisi ovellesi. Kyseessä ei kuitenkaan ole viranomainen vaan rekisteröity yhdistys. Tosin kyseinen yhdistys näyttää pystyvän siihen, että se toteaa rikoksen ja lisäksi se rankaisee siitä laskun muodossa.

Ai niin TTVK:n sivut toimivat Apache palvelimella ja luultavasti saadut tulot tilitetään johonkin open source projektiin… vitsi, vitsi.

TTVK:n jäsenenä on mm Kopiosto. Kyseinen instanssi ei myöskään ole viranomainen vaan järjestö.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *