SOLE – Self organised learning environments

Ivan Illichin lähes kolmekymmentä vuotta sitten esittämät kouluttoman yhteiskunnan ajatukset ovat internetin myötä putkahtaneet esiin uudelleen. Siinä keskustelussa on mahdotonta ohittaa Sugata Mitraa. Hän on tullut tunnetuksi “tietokone seinässä” (Hole in the wall) -tutkimuksistaan. “Ensimmäisissä kenttätutkimuksissaan Mitra asennutti näyttöruutuja ja tietokoneen osoittimia (eli hiiriä) intialaisslummien liepeillä oleviin muureihin ja talojen seiniin ja seurasi, mitä tapahtuu kun lapset löytävät laitteet. Havainnot osoittivat, että internetiä apuna käyttäen lapset ja nuoret oppivat tietoja ja taitoja ilman opettajaa.” (Wikipedia.)

Sugata Mitra kehitteli itseoppimisen metodiaan lisäämällä siihen mukaan “isoäitihahmon” eli henkilön, joka ei opeta lainkaan vaan ainoastaan isoäidin tapaan ihailee lasten saavutuksia kuten taannoin eräässä ruokamainoksessa “hyvä, hyvä”. Tällaisen kannustavan henkilön vaikutus lasten oppimiseen on hyvin merkittävä, vaikka hän vaan isoäidin tapaan ihailee lapsen osaamista. Niin tässä vaiheessa kannattaa katsoa video.

[ted id=1678]

Koulu on  yhteiskunnan perusinstituutioiden olevan jäykkiä muuttumaan eikä itseoppimista ole aina katsottu hyvällä. Vielä 1990-luvun lopussa Opettaja-lehden pääkirjoituksessa varoiteltiin, että oppilaiden ei pidä antaa surffata Internetissä ilman valvontaa.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *