SCORM nostaa sisällön ykköseksi

SCORM (Shareable Object Content Reference Model) on sekä standardi että tekniikka e-opiskelun saralla. Sitä on usein verrattu dvd tekniikkaan. Nykyään voimme tehdä dvd- levyn tai ostaa sellaisen ja se toimii missä tahansa dvd-soittimessa. SCORMin idea on sama eli SCORMin mukaisesti tehty oppimateriaali toimii millä tahansa oppimisalustalla, joka noudattaa kyseisiä standardeja.

Ennen maailma oli sellainen, että oppimisalustojen (LMS) markkinoita hallitsivat Blackboard ja WebCT. Nämä kaksi järjestelmää eivät kuitenkaan missään muodossa olleet yhteensopivia keskenään. Jos teit kurssin esim. WebCt:llä, oli sinun mahdotonta saada se siirrettyä Blackboardille. Paljon helpompaa ja halvempaa kuin kurssin siirtäminen olikin tehdä kurssi uudestaan toiselle oppimisalustalle. Eikä meillä Suomessa ollut tilannen sen kummempi. Jokainen oppilaitos valitsi oppimisalustansa piittaamatta muista. Lisäksi moni oppilaitos oli mukana kehittelemässä omaa ratkaisua, jolloin standardeista jouduttiin entistäkin kauemmaksi.

Suomessa pari toimijaa yritti ratkaista ongelmaa sillä, että sisältö laitettiin nettiin siten että se oli linkitettävissä. Kyseinen ratkaisu oli muuten hyvä, mutta mitään tilastoa ei välittynyt oppimisalustaan siitä onko opiskelija edes avannut kyseistä dokumenttia. Sitäkin suurempi puute oli, ettei tällaiseen “pankkiin” voinut laittaa lainkaan tehtäviä, joiden vastaukset  analysoitaisiin koneellisesti tai niitä saataisiin edes tallennettua oppimisympäristöön.

Ratkaisua tällaiseen ongelmaan kehitettiin siellä päin missä rahaa paloi miljoonia e-oppimateriaalin tuotantoon. Kyseessä oli USA:n valtiohallinto, joka lähti ratkaisemaan ongelmaa. Vähitellen ratkaisuksi muodostui SCORM eli standardi e-oppimateriaalille.

Miten se toimii?

Kun materiaali on tehty SCORMIn mukaiseti, voidaan se liittää oppimisalustaan edellyttäen, että se tukee SCORMIa. Tässä alla esimerkki oppimisalustasta Docebo. Siellä on painike, jota kautta oppimateriaali lisätään.

image

Sitten valitaan, että tuodaan SCORMin mukainen materiaali.

image

Selataan paketti kohdalleen (zip muodossa) ja ladataan se oppimisympäristöön.

image

Sitten se on ympäristössä käytettävissä kuten on suunniteltu. Mukana tulivat myös tehtävät.

image

Ja tilastointi toimii eli opettaja voi tarkistaa vastaukset ja onko kyseistä objektia edes avattu.

image

Onko tässä mitään järkeä?

Vastaus otsikon kysymykseen on, että SCORMissa on paljonkin järkeä kuten yleensä standardeissa. Erityisesti SCORMissa viehättää sen helppous. Kokonaisen kurssin vieminen oppimisympäristöön kestää enimmillään noin minuutin. Ja, kun oppimisympäristö vaihtuu niin jälleen minuutti ja kurssi on taas pystyssä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

3 thoughts on “SCORM nostaa sisällön ykköseksi

  1. Tämä vaikuttaa tosiaan tutustumisen arvoiselta myös materiaalintuottajan näkökulmasta. Entä miten tuotetaan tuollainen SCORM-paketti? Saako jonkun ohjelman avulla miten kätevästi muutettua aiemmin tuotettua materiaalia tuollaiseen SCORm-muotoon?

    1. Kyl joo ohjelmia on. Yksi ilmainen on eXe. Mutta se on ongelmallisempi, kun sinulla on jo valmiina matsku ja se pitäisi konvertoida. Tosin eXe ymmärtää titääkseni myös LateXia.

  2. Scorm on ollut lähtökohdaltaan hyvä idea. Tarkoituksena, että olisi standardoitu oppimisaihiopaketti, jota voitaisi hyödyntää usealla eri alustalla. Hyvä ajatus tuo scorm on ollut myös siinä mielessä, että sisällöntuottajan ei ole tarvinnut räätälöidä oppimisaihioita useaan eri alustaan erikseen. Scormiin ohjelmoitujen harjoituksien tulokset ovat sitten tallentuneet verkko-oppimisalustalle opettajan nähtäväksi (jos ne ovat sisältäneet arvioitavia tehtäviä).

    “Suomessa pari toimijaa yritti ratkaista ongelmaa sillä, että sisältö laitettiin nettiin siten että se oli linkitettävissä. Kyseinen ratkaisu oli muuten hyvä, mutta mitään tilastoa ei välittynyt oppimisalustaan siitä onko opiskelija edes avannut kyseistä dokumenttia. Sitäkin suurempi puute oli, ettei tällaiseen “pankkiin” voinut laittaa lainkaan tehtäviä, joiden vastaukset analysoitaisiin koneellisesti tai niitä saataisiin edes tallennettua oppimisympäristöön.”

    Nyt Suomessa on kehitetty e-oppimateriaalien keskitetty “pilvipalvelu” Dikaios Repository, johon voidaan integroida eri sisällöntuottajien oppimateriaalit joko manuaalisesti tallentamalla tai rajapintojen kautta. Oppimateriaaleiksi kelpaavat mm. scormit ja kaikki yleisimmät oppimateriaaliformaatit. Rajapintojen kautta toimivat myös kaikki muutkin netin kautta näytettävät formaatit. Rajapintamääritteiden avulla Dikaios Repository ottaa yhteyttä sisällöntuottajan omaan oppimateriaalijärjestelmään ja näyttää sieltä käsin käyttäjälle oppimateriaalin web-näkymän kautta.

    Dikaios Repository -järjestelmä on integroitu eri verkko-oppimisalustoille ja oppilaitokset saavat sen käyttöön maksutta. Oppilaitokset maksavat vain eri sisällöntuottajien tekemistä kaupallisista e-oppimateriaaleista todelliseen käyttöön perustuvan hinnoittelun mukaan. Dikaioksen tarkoituksena on edistää e-oppimateriaalien käyttöä oppilaitoksissa ja opetuksessa. Dikaios Repositoryn avulla opettajat saavat käyttöön eri sisällöntuottajien e-oppimateriaalit keskitetysti suoraan oppilaitoksien verkko-oppimisalustoilta käsin. Dikaios Repositoryn avulla sisällöntuottajat ja oppilaitokset voivat seurata eri e-oppisisältöjen käyttöä esim. oppilaitos-, koulu-, kurssi-, oppiainekohtaisesti. Siksi järjestelmä toimii myös yhtenä koulutuksen kehittämistyökaluna.

    Dikaios Oy on e-oppimateriaalien ja verkko-oppimisalustojen käytön asiantuntija- ja tuotekehitysyhtiö. Kehitämme ja koordinoimme yhdessä sisällöntuottajien, oppilaitoksien, opettajien ja ohjelmistotalojen kanssa parempia välineitä verkko-opetukseen käyttäjälähtöisellä ja innovatiivisella tavalla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *