Matka on alkanut, mutta näin alussa on tärkeä tarkistaa, että onko menossa oikeaan suuntaan. Tämän vuoksi päätin kaivaa esiin Aki Nummelan kirjoittaman kirjan Juokse! Siellähän oli heti kirjan alussa hyvä lista niille, jotka eivät jaksa lukea kirjaa.
Tiivistin Nummelan listaa, jolla juoksukokemuksen pystyy maksimoimaan.
- vahva peruskunto
- monipuolinen ja järkevä juoksuharjoittelu
- pitkäjänteinen tavoitteenasettelu
- laadukkaat oheistreenit
- antamalla aikaa kehitykselle
- sulauttamalla harjoittelu sopimaan muuhun päiväohjelmaan.
Nummela kirjoittaa, että tapahtuman ympärille on helppoa rakentaa treenaamiset ja tavoitteenasettelut. Itse tapahtuma ei kuitenkaan saisi olla päätavoite vaan motivaattori pidempiaikaiselle kehittymiselle. Tapahtumia voi käyttää myös treenaamiseen esim. maratonille trenaava voi osallistua puolimaratonille tai 10 km juoksuun. Tapahtumiin osallistuminen on myös siltä kannalta hyvä, että elimistö käyttäytyy eri tavalla kuin kovissa harjoituksissa. Tapahtumatilanteessa elimistöstä saa enemmän irti kuin harjoitukissa, jos näin ei ole niin juuri silloin kannattaa totuttautua tapahtumiin.
Tavoite on juosta polkujuoksua 45 km 12.9.2020, mutta koska sinne on aikaa ja matka on pitkä niin tarvitsen välitavoitteen. Siihen sopii hyvin Mikkeli Juoksu. Matkana on puolimaraton ja tavoitteeni on juosta matka kahteen tuntiin. Minulle kova tavoite, mutta aikaa on. Mikkeli Juoksu tulee sopivasti toisen makron aikana, mutta vielä pitäs löytää joku juoksutapahtuma maaliskuulle eli siihen kohtaan makro 1 loppuu.
Oheistreenit olen jo aloittanut. Jalkoihin voimaa, varsinkin pohkeisiin. Pari kertaa viikossa olne tehnyt kevyillä painoilla. Muutenkin pitää koittaa olla koko ajan järkevä, sitä havainnollistakoon seuraava sitaatti kirjasta.
“Monet juoksijat saattavat käyttää hyvin tunnollisesti esimerkiksi päivittäisen tunnin treenihetkensä, mutta muu 23 tuntia päivästä onkin sitten retuperällä.” (Nummela 2019, 15.)
Lähde
Nummela, A. (2019) Juokse! Nopeammin, taloudellisemmin ja pidemmälle. Fitra.