Nopeuta WordPressiä osa 1

Websivuston latautumisnopeutta aliarvioidaan usein, koska moni katselee sivustoa nopealla yhteydellä ja isolta näytöltä. Tilanne voi olla ihan toisenlainen, kun samaa sivua katsotaan 3G nopeudella ja älypuhelimella. Hitaasti latautuva sivusto karkottaa sivuilla vierailijat hyvin nopeasti. Siksi sivuston latautumisnopeuteen kannattaa kiinnittää huomiota.

WordPressillä tehdyn sivuston nopeutta voi kasvattaa muutamilla keinoilla. Ennen kuin aloitat toimenpiteet kannattaa kuitenkin suorittaa mittauksia. Netissä on muutamia paikkoja, jotka kertovat sivustosi latautumisnopeuden. Kun olet suorittanut jonkun korjaustoimenpiteen, voit sen jälkeen testata sivustosi uudelleen. Tällä tavalla saat tarkkaa tietoa siitä mikä vaikuttaa sivuston nopeuteen eniten.

Näistä sivustoista parhaiten toimivat mielestäni Pingdom ja GTMetrix.

Nopeuta etusivua

Etusivua voi nopeuttaa lataamalla siihen aiempaa vähemmän tavaraa. Ei kannata näyttää koko blogikirjoitusta. Ei myöskään ole järkevää näyttää kymmentä blogikirjoitusta – vähennä viiteen tai jopa kolmeen ja sivusi latautuu nopeammin, varsinkin jos olet käyttänyt artikkelikuvia. Omassa testissä tulokset paranivat tämän toimenpiteen seurauksena mm Pingdomissa.

Googlen mobiilisivuston testaustyökalu sen sijaan epäilyttää, koska sen mukaan sivusto hidastui, kun etusivulta poistui mm. seitsemän kuvaa. Oikeastaan kaikki muut antoivat outoja tuloksia paitsi just Pingdom ja GTMetrix. Siksi päätin hieman googlata ja löytyihän sieltä kovaa kritiikkiä mm. Googlen mittauksia kohtaan.

Pakkaa kuvat

Pakkaamalla kuvat pienempään kokoon voi nopeuttaa sivustoaan huomattavasti. Netissä on palvelu nimeltä TinyJPG, jonka avuilla kuvat saa pakattua kätevästi. Tosin joissakin teemoissa voi olla ikävä toiminto, joka tekee taustalla ihan omia juttua. Pakkaat kuvan ja sitä siellä näkyy silti aiempi kuva. Esim. Ark niminen teema vaatii, että ensin otat pois kuviin liittyvät toiminnot. Toiminto löytyy kohdasta Theme Options -> General Builder.

Napsauta ruksi pois kohdasta Freshizer, koska muutoin kuvat tulevat aina vaan Freshizerin kautta.

Tämä paljastui siten, että vaihdoin artikkelikuvan useasti ja silti aina vaan siellä oli sama kuva. Kun viimein keksin katsoa sen URL-osoitteen niin sehän viittasi Freshizerin ihan omaan kansioon. Kuva tuli aina vaan sieltä ja kun laatu oli oletuksena 100% niin yhdenkään artikkelikuvan muuttaminen ei vaikuttanut yhtään mihinkään.

Muutosten jälkeen kaikki oli vihdoin auki muutoksille ei kuvat TinyJPG palveluun. Ja kyllähän säästöä kertyi mukavasti eli 1 MT.

Vaikutus nopeuteen oli kohtuullinen ainakin Pingdomin mukaan. Latausaika parani ihan mukavasti.

Kuvat oikeaan kokoon

GTMetrix on siitä hyvä, että se kertoo mitkä kuvat kannattaa rajata pienemmiksi. Esim. tässä tapauksessa kuvan koko on 800×600, mutta sivuilla se näytetään koossa 394×295. GTMetrix kertoo myös kokonaissäästön, joka tässä tapauksessa on 237,8 Kilobittiä.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *