Narsistinen media

Miksi se on sosiaalinen media eikä esim. omaehtoinen media? Jujujan on siinä, että minä päätän mitä luen ja kuuntelen ja minä myös päätän mitä julkaisen. Ai niin mikä ihmeen se? Jostain on putkahtanut sellainen sanahirviö kuin sosiaalinen media. Sanahirviö siksi, että sana sosiaalinen on adjektiivi eli meillä voi olla sosiaalinen media, sosiaalisempi media ja sosiaalisin media. Kun sana sosiaalinen käännetään suomeksi, on se jotakuinkin sama kuin seurallinen media tai yhteisöllinen media. Lisäksi on kummallista, että media itsessään on sosiaalinen. Media on vain väline. Emme puhu esim. sosiaalisista autoista tai tietokoneista.

Mitä sitten tilalle, jos sosiaalinen on huono käsite. Mielestäni paremmin sitä kuvaisi käsite omaehtoinen media! Jup, kuka pässi nimesi sen sosiaaliseksi mediaksi? Kysehän on siitä, ettei minun tarvitse alistua Ylen tuottamaan ohjelmatarjontaan. Lisäksi telkkari keskeyttää aina mainoksilla, ainakin MTV3 keskeyttää. Jos media on omaehtoinen, päätän itse haluanko mainosta (klikkaan tai tilaan uutiskirjeen tai laitan kirjainmerkkeihin tai sitten tilaan uutissyötteen). Päätän itse mitä blogeja luen ja kommentoin. Yhtä lailla päätän itse kirjoitanko blogia, päivitänkö statusta, lisäänkö Deliin kirjainmerkin? Päätän itse jaanko kuvat koko maailmalle Flickrin kautta. Päätän myös itse mitkä oppimateriaalit julkaisen koko maailmalle. Minä sen päätän – se tuntuu hyvälle ja oikealle.

Omaehtoinen media on hyvä. Ainakin se on parempi kuin narsistinen media, jossa käyttäjät kertovat itsestään eli tässä mun mielipide, nyt minä olen täällä ja huomenna tuolla. Ja tästä linkistä minä muuten tykkään ja oletteko huomanneet, että sain taas uusia kavereita, jotka tykkäävät minun mielipiteistä. Joskus 1980-luvulla puhuttiin, että ihmiset ovat narsisteja, koska he muokkasivat kehoaan eli kävivät salilla. Silloin piti tuoda esiin fysiikka. Nyt olemme huonokuntoisempia ja tuomme esiin ajatuksiamme.

Omaehtoinen on jotain mikä tulee sosiaalisen median jälkeen. Tosin tuo omaehtoinen on tärkeä laina aikuiskoulutuksen puolelta – ne tekee kaiken siellä hyvin. Oikeastaan kaikki mistä koulua syytetään on jo aikuiskasvatuksen puolella. Minulle, joka en ole sosiaalinen, nämä sosmedian kanavat ovat helppoja. Näissä ei tarvitse missään vaiheessa olla sosiaalinen – paukutat vaan omia mielipiteitä ja se on siinä. Ei haittaa, jos ase on jäänyt sarjatulelle sillä nykyään mielipiteiden laukominen sarjatulella on meriitti.

Vähän vaisua tuntuu olevan suomalaisten into kirjoittaa blogeja. Meitä narsisteja on vain 3 %, ainakin jos tilastokeskusta on uskominen.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *