Raspberry Pi tuli itselleni tutuksi Kari Haakanan artikkelin myötä: “Kiiltävä laatta on helppo ja väärä ratkaisu”. Haakana huomautti, ettei kalliiden laitteiden hankkiminen takaa oppimista. Kritiikin kohteena oli varsinkin iPad: “Käyttämällä iPadia lapset oppivat kuitenkin lähinnä käyttämään iPadia.” Haakana myös huomautti, että iPadin ytimessä on digitaalisen sisällön passiivinen kuluttaminen, ei uuden luominen.
Haakana tarjoaa vaihtoehdoksi Raspberry Pi:tä. “Se on iPadin täydellinen vastakohta: edullinen, kömpelö ja opettelua vaativa. Raspberry Pi on liki täydellinen vastaus avoimen tekniikan vaatimuksille siinä missä iPad on näiden vaatimusten täydellinen vastakohta.” Haakanan esittämä ajatus herätti mielenkiintoni ja aloin tutkia asiaa lähemmin.
Koneen on kehittänyt brittiläinen Raspberry Pi –säätiö. Raspberry Pi on hieman luottokorttia suurempi laite, jonka hinta on mallista ja ostopaikasta riippuen 20-47 euroa. Tosin laite toimitetaan ilman näppäimistöä, hiirtä, muistikorttia, näyttöä ja SD-korttia. Ohjeita asennukseen ja käyttöönottoon löytyy myös suomeksi.
Ruotsinkieltä taitaville löytyy hyvin laaja sivusto, jonka on tehnyt Kjell Havnesköld. Ja englanniksi löytyy tietty nippu sivuja kuten esim. seuraavat.
- The HTG Guide to Getting Started with Raspberry Pi
- So you got a Raspberry Pi: now what?
- A Beginner’s Guide to DIYing with the Raspberry Pi
Netistä löytyy myös runsaasti esimerkkejä siitä mitä kaikkea kyseisellä tietokoneella voi saada aikaiseksi. Tässä muutamia sivustoja, joille on koottu eriliaisia Raspberry Pi projekteja.
40+ Cool Ideas for your Raspberry PI Project
30 Cool ideas Raspberri Pi Project
Build a $35 Media Center with Raspbmc and Raspberry Pi
Raspberry Pi Owncloud (dropbox clone)
Streaming Your Webcam w/ Raspberry Pi