Konsultti kävi kylässä ja usein vilahtivat verkkokurssien osalta sanat moduuli ja modulaarisuus. Mikä sitten on moduuli? Ainakin kaksi erilaista näkökulmaa tuli esiin, Toisen mukaan moduuli on kuin palapelin osa, se on liitettävissä. Keskustelussa käytettiin juuri verbiä liittää. Havainnollistan tuota käsitystä kuvalla, joka tässä alla. Kyseiseen palaan voidaan liittää pala neljään eri kohtaan. Yhteensopivia paloja voi olla satoja, mutta sen oikean alkuperäisen kuvan osalta on vain neljä oikeaa palaa.
Palapelinkaltainen modulaarisuus saattaa johtaa surkeisiin liitoksiin eli kuvaa ei synny. Lisäksi palapelin kokoaminen on vaikeaa ellei alkuperäistä kuvaa ole nähtävillä. Verkkokurssien rakentaminen tällä menetelmällä olisi varsin hankalaa ja työlästä.
Moduuli voidaan myös nähdä siten, kuten Wikipedia sen näkee.
“Moduuli on itsenäinen osa, jollaisista voidaan koota erilaisia kokonaisuuksia. Moduuleista koostuva kokonaisuus on modulaarinen.” (Wikipedia)
Palapelin osa ei ole itsenäinen vaan riippuvainen viereisistä paloista. Siksi on vaihdettava metaforaa. Otavan Opiston pajassa opetushallituksen Lauri Kurvonen kertoi miten hän ymmärtää sanan moduuli. Joskus muinoin laivan tultua satamaan, lastia purettiin viikon tai jopa kahden viikon ajan. Myös lastaaminen oli hankalaa, kun lastattava tavara saattoi olla ihan mitä tahansa. Kun keksittiin kontit eli kuljetussäiliöt, jota voidaan siirtää kuljetusvälineestä toiseen ilman sisällön uudelleenlastausta, sekä laivan lastaaminen nopeutui huomattavasti. Kyse ei enää ollut päivistä vaan tunneista. Kontit voidaan laittaa mihin järjestykseen tahansa, koska ne ovat täysin riippumattomia toisistaan.
Konttimetafora sopii modulaarisuuteen loistavasti, koska jokaisen kontin sisällä on jotakin. Kokonaisuus on lopulta se mitä kontin sisältä löytyy, mutta kontteja voi yhdistellä täysin vapaasti. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että verkkokursseille pitää luoda jotakin vastaavaa kuin kontti. Verkkokurssille pitää luoda ulkoiset raamit esim. sen suhteen kuinka paljon aikaa opiskelijan pitää käyttää suorittaakseen kurssin. Kyse on myös oikeudenmukaisuudesta eli opiskelija tietää mitä on odotettavissa esim. työmäärän suhteen. Lisäksi hän voi suorittaa kursseja missä järjestyksessä tahansa, koska kurssit ovat toisistaan riippumattomia.
Tosin on huomattava, että kontti on yhtä kuin verkkokurssin ulkoiset puitteet. Modulaarisuus ei ota kantaa lainkaan siihen mitä kontin sisällä on tai mitä siellä tulisi olla.





