Kommentit

Omalla koneella oleva WordPress ei ole ongelma roskapostin näkökulmasta, koska vain samalta koneelta tai samasta lähiverkosta olevalta koneelta voi kommentoida artikkeleita. Siksi sellaiselle blogille ei kannata tehdä mitään roskapostia ehkäiseviä toimintoja. Netissä oleva blogi, johon kuka tahansa voi jättää kommenttin, on iso ongelma. Sellaiseen blogiin robotit jättävät suuren määrän kommentteja, jotka käytännössä eivät ole mitään muuta kuin roskapostia. Arviolta voisi sanoa, että 50 ihmisen lähettämää kommenttia kohden robotit lisäävät 10 000 kommenttia.
Blogin ylläpitäjältä kuluu valtavasti aikaa, jos hän ei ryhdy toimeen bottien lisäämien kommenttien torjumiseksi. Lisäksi on olemassa riski, että julkaistut bottien lisäämät kommentit sisältävät
linkkejä, jotka johtavat arveluttaville sivuille. Sen vuoksi on olemassa mahdollisuus, että blogi päätyy ”mustalle listalle”.
WordPressin vakioratkaisu kommenttispämmin torjuntaan on yleensä ollut Akismet. Se toimii hyvin, mutta sillä on kaksi haittapuolta. Ensimmäinen niistä koskee helppoutta. Ei riitä, että kyseinen lisäosa (plugin) asennetaan. Sen lisäksi on luotava tili Akismetille, jotta sieltä saa API-avaimen. API-avaimen avulla blogi kommunikoi Akismetin palvelimien kanssa eli avain on
välttämätön. Toinen haitta on se, ettei Akismet ole ilmainen muille kuin yksityisille käyttäjille, joiden blogi ei sisällä mainoksia. Mutta onneksi on olemassa myös ilmaisia vaihtoehtoja.

Pluginit eli liitännäiset apuun

Pluginit ovat pieniä ohjelmapätkiä, jotka suorittavat toimintoja. Joku ohjelmoi, jottei muiden tarvitse ohjelmoida. Osa plugineista on sellaisia, ettei niille tarvitse tehdä mitään muuta paitsi aktivoida. Osa plugineista vaatii aktivoinnin lisäksi asetusten säätämistä. Tässäkin suhteessa WordPress on kehittynyt. Nykyään tarvitsee ainoastaan valita Lisäosat -> Lisää uusi.
akuva1
Yksi varteenotettava liitännäinen bottien torjuntaan on NoSpamNX. Se perustuu siihen, että kommenttilomakkeeseen lisätään pari näkymätöntä kenttää. Koska ihminen ei näe näkymättömiä
kenttiä, hän ei kirjoita niihin mitään. Spämmirobotti sen sijaan täyttää kaikki kentät ja siten sen lisäämä kommentti jää spämmifiltteriin.
Toinen ilmainen vaihtoehto spämmin torjuntaan on Bad Behavior,  jonka toimintalogiikka poikkeaa muista vastaavista lisäosista. Bad Behavior ei lue lainkaan kommentin sisältöä vaan analysoi millaisen liikenteen kautta kommentti saapuu blogiin. Tämä toimintamalli takaa sen, etteivät spämmikommentit koskaan edes tallennu blogiin.
.
Kolmas ilmainen vaihtoehto on Cookies for Comments. Tämän lisäosa tarkistaa, kuinka nopeasti kommenttilomakkeen kentät on täytetty. Jos lomakkeen kentät on täydennetty liian nopeasti, eli alle kolmessa sekunnissa, on kyseessä todennäköisesti spämmirobotti.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *