Keskittäminen kannattaa

Best Parctice -hankkeet ovat usein yhtä harhaan johtavia kuin Cargo Cultti. Richard Feynman kertoo, että eräs heimo vaurastui toisen maailmansodan aikana. Vaurastumisen syynä olivat sotilaat, jotka toivat mukaan kaikenlaista hyvää, josta heimon jäsenet pääsivät osalliseksi mm. vaihtokaupan avulla. Sota loppui aikanaan ja alkoi paluu arkeen.

Aikansa surkuteltuaan heimo keksi, että isot linnut tulivat taivaalta ja toivat vaurauden tullessaan. Heimo rakensi viidakkoonsa kiitoradan ja rakensi lennonjohtotornia muistuttavan rakennelman, jossa oli myös antenneja eli bambukeppejä taivasta kohti sojottamassa. Lisäksi he sytyttivät joka ilta soihtuja pitkin rakentamansa kiitoradan reunaa. Lennonjohtotornin näköisessä rakennelmassa istui aina yksi henkilö kookospähkinän puolikkaat korvillaan (muistuttivat kuulokkeita).

Vaikka heimo teki kaiken oikein, ei koneita koskaan saapunut.Voimme pitää heimoa tyhmänä, mutta itse toimimme usein samoin. Kopioimme malleja sen kummemmin miettimättä. Malliksi luokanopettajalle voi kelvata yliopistossa suoritettu kasvatussosiologian liittyvä verkkokokeilu. Vielä parempi on jos löytyy oikein tieteellisesti tutkittu malli. Kuitenkin lähes aina käy kuten Cargo heimolle.

Onneksi on olemassa poppamiehiä. Kun saarelle ei lentokoneita tulee, ottaa paikallinen poppamies ohjakset käsiinsä. Hän toteaa, että heimo teki kaiken oikein, mutta saari on liian pieni. Hän kertoo nähneensä, että isoille saarille laskeutuu lentokoneita. Heimon on aika siirtyä isommalle saarelle jatkamaan rakentamista. Mekin uskomme kyseistä poppamiestä. Kuljemme kohti isompia projekteja, isompia kouluja, isompia kuntia ja isompia yliopistoja. Kaikki sujuu hyvin, kunhan lennonjohtotornissa kookospähkinät vaan sattuvat olemaan oikeassa asennossa ja saari on tarpeeksi iso.

Artikkelikuva: Pixabay

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *