Akillesjänne osa 4: Keppien ja ortoosin avulla

kipsijalassaEnsimmäiset neljä viikkoa kuljin kyynärsauvojen avulla. Aluksi ranteet ja lonkka väsyivät, mutta vähitellen homma alkoi sujua. Toisaalta en pystynyt ajamaan autoa, joten ilman vaimoa mistään ei olisi tullut mitään. Keppien kanssa liikkumiseen totuin vähitellen ja työnteko sujui kotoa käsin. Onneksi työpaikallamme on mahdollista tehdä töitä myös etänä.

Koska minulla oli nyt ensimmäisen kerran eläessäni (51 v) kipsi, jännitin hieman. Ainakin ennen oli tarinoita siitä, että se kutittaa ja sitten pitää sukkapuikolla rapsuttaa. Minulla ei tämän kanssa mitään ongelmaa, joka ehkä johtuu siitä, että kipsit ovat kehittyneet. Ja nätisti se kipsi myös lähti pois sirkkelin avulla. Tosin sirkkelin terä ei pyörinyt vaan sen teho perustui tärinään. Mutta kepeistä on yksi moitteen sija. Velipoika varoitteli, että pesuhuoneen lattialla ne ovat liukkaat. Ja sitähän ne olivat. Onneksi tiesin varoa, mutta kauppareissulla pieni vesimäärä laatalla pääsi yllättämään eli liukastuin ja pakko oli ottaa kipsijalalla maakontakti.

Neljän viikon jälkeen sain sitten vihdoinkin ortoosin, jonka saa ottaa välillä pois. Ekana päivänä kävelin vielä keppien avulla, mutta seuraavana päivänä pärjäsin jo ilman keppejä. Kävely sujuu hyvin, mutta edelleenkään en voi ajaa autoa. Ensimmäisen viikon jälkeen sain ottaa yhden kiilan pois. Ja onneksi on netti. Luin netistä ohjeita, että kipsausajan jälkeen iho hilseilee eli sitä kanttaa rasvata jopa useasti päivässä. Ja tietty kunnon pesu ja kuivaus.

piikitJalka oli kipsissä yhteensä neljä viikkoa. Kipsauksen vuoksi jalassa oli kohonnut veritulpan riski, jonka vuoksi oli pistettävä nk napapiikki. Apteekista sain valmiit piikit ja sitten joka aamu siihen navan molemmille puolille piikkiä. Välillä mahassa oli melkoisia mustelmia, mutta nyt tämäkin vaihe on jo ohi. Seuraavaksi lääkärin juttusille ja sitten toivon mukaan pääsen myös ortoosista eroon ja kävelen omin jaloin.

Artikkelikuva: PixabayCC0 Public Domain / UKK

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *