Tennispohje?

Tasan kaksi viikkoa sitten minulle sattui futsalissa vamma. Olin ihan varma, että nyt kävi pahasti. Sain ikään kuin sähköiskun jalkaani ja pelit loppuivat siihen. Kävely oli hankalaa ja varpaille en enää päässyt. Tuntui samalta kuin akillesjänne olisi katkennut.

Laitoin pohkeen hoitoon periaatteella KKK ja soittelin ensineuvoon. Kysyin, että otanko varulta Marevan lääkettä, koska epäilin myös veritulppaa. Seuraavana päinä sain sitten aikaa lääkäriin onneksi heti aamusta. Lääkäri tutki pohkeen ja totesi, ettei siinä ole veritulppaa. Se olisi ylempänä. Hän tunnusteli akillesjännettä ja varsinkin pohkeen sisäreunaa ja siellä oli kipua. Lopuksi hän totesi, ettei hätää se on vain pohjevamma.

Ihmettelin, että voiko olla mahdollista – jalka täysin kunnossa? Sanoin, että kävely vaikeaa enkä pääse varpaille. Lääkäri siinä pohti, että varmistetaan vielä ultralla. No parin päivän päästä pääsin ultraan ja akillesjänne ehjä, samoin pohjelihakset.

Kerta pohje oli terve, aloin kävellä entistä enemmän. Vähän oudosti kävelin, koska hieman kipua. Hoidin jalkaa edelleen KKK-hoidolla ja lääkärin neuvosta laitoin Voltare voidetta aamuin illoin. Lisäksi aloin pitää tukisukkia.

Siitä se pohje alkoi tervehtyä. Otin myös varmuuden vuoksi ajan fysioterapeutille. Ja löytyihän sieltä repeämä kantalihaksesta. Nyt hieronnan ja ultran jälkeen jalka tuntuu hyvälle.  Pääsen varpailleni, mutta vasemman jalan pitää auttaa.

Mitä opin?

Lääkärini ei tehnyt Thomsonin testiä eikä kokeillut jalkaterän ponnistusvoimaa. Eikä hän ollut huolestunut, vaikka en päässyt varpailleni. En voinut olla varpaillani kivun vuoksi, joten varpaille nousun estyminen ei ole tae akillesjännevammasta. Pätevän lääkärin hoitoon pääsin kiitos vakuutuksen. Lääkärin neuvosta uskalsin sitten aloittaa kuntoutuksen ajoissa, koska lukemani perusteella pohjelihasvamma vaatii varhaista liikkumista – ei mitään juoksua, mutta kävelyä ja kuminauhavastusta. Kolmas oppi oli, että muista käydä hierojalla usein.

Tennispohje?

Lukemani perusteella vamma saattoi olla nk. tennispohje. Siinäkin jalasta kuluu paukahdus ja poistut kentältä linkaten. Aiheesta lisää alla.

Tennispohje – keski-ikäisen tenniksen harrastajan pohjelihasrepeämä

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *