Urheilukelloissa on epätarkka GPS

Mukavalta tuntuu ajatus, että minä vaan juoksen ja kello mittaa matkaa ja aikaa. Joissakin kelloissa voi jopa määritellä tavoitevauhdin ja seurata, että pysyykö siinä vauhdissa vai ei. Kellot kyllä tallentavat dataa ja siirtävät sen Stravaan. Myös puhelinta voi käyttää matkan mittaamiseen, mutta kuinka tarkkoja ne kellot ja puhelimet lopulta ovat?

Garmin Forerunner 645 – GPS paransi Cooperin tulosta reilusti

Juoksin Garmin Forerunner 645:n kanssa Cooperin. Minulla oli kellossa Virtual Partner, jonka olin asettanut juoksemaan 2500 metriä.  Vilkuilin kelloa 200 metrin välein juostessani urheilukentällä. Kaikki näytti hyvältä, koska olin jopa 30 sekuntia edellä sitä Virtual Partneria. Mutta sitten taas katsoessani kelloa huomasin, että 12 min tuli täyteen ja juostu matka oli 2500 metriä. En siis ollut nopeampi kuin se Virtuaalinen Kaveri. Kotona tutkin dataa ja selvisihän se syy. GPS:n mukaan olin juossut urheilukentän ulkopuolella. Cooperin tulos komea 2670 m! Ei nyt sentään vaan oikeasti 2500 m. Kuvassa näkyy GPS:n kuvittelema reitti ja mittaus. Myös keskitahti on väärin, johtuen siitä, että juoksin 2500 m enkä 2670 m.

GPS sijoitti minut hieman väärin

Näin käy minun uuden kelloni kanssa aina eli juostuun matkaan ei voi täysin luottaa.

Garmin Forerunner 610 – 4 km matkalla 90 m heitto

Koska Garmin Forerunnerissa on myös Virtual Partner niin syötin sinne saman vauhdin ja laitoin kierrosajat 400 m kohdalle. Juoksin 4 km eli kymmenen kierrosta. Virhettä tuli tällä matkalla yhteensä 100 metriä. Kello piippaili iloisesti ennen kuin 400 m tuli täyteen, joten myös Forerunner 610 mittaa matkan väärin. Kuvaa katsomalla syykin selviää eli taas olen GPS:n mukaan juossut jopa kentän ulkopuolella.

Kellon GPS sijoitti minut väärin

Myös puhelin mittaa väärin

Runkeeperiin tallennan välillä juoksujani, mutta sekin mittaa väärin samasta syystä eli urheilukenttä siirtyy. Tässä esimerkki. Puhelin on Nokian 7.1 ja sen mukaan olen välillä juossut juoksuratojen ulkopuolella. Lopuksi lähdin kyllä pois radalta ja se kohta on yllättävää kyllä oikein.

Juoksin sisärataa, mutta pihelimen GPS tulkitsi toisin

Vanha keino on parempi kuin GPS

Yksi ratkaisu on mitata matka, vaikka polkupyörän avulla tai sitten juoksee 400 metrin radalla. Virtual Partnerin tilalle voi laittaa ranteeseen väliaikataulukon. Netistä löytyy hyvin tietoa hakusanoilla “Pace Wristband“. Tässä muutama paikka, jossa rannekkeen voi luoda.

Tässä esimerkki miltä ranneke näyttää. Tässä siis tavoiteaika 10 km matkalla 1:10:00 ja väliajat sen mukaan.

Väliaikaranneke

Netistä löytyy myös kauppoja, joista rannekkeita voi tilata. Ja tämä systeemi on taatusti tarkka, jos vaan matka on mitattu oikein.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *