Nykyään salatut websivut ovat arkipäivää. Yhä useammin osoiterivin vasemmassa reunassa näkyy vihreä lukon kuva merkkinä siitä, että kyseessä on suojattu HTTPS -yhteys. Suojattu yhteys tekee netistä aiempaa turvallisemman ja varsinkin Google kannustaa siirtymistä HTTPS:ään. Googlen mielestä HTTPS on osa webin tulevaisuutta ja siksi hakutuloksissa suojatut sivustot nousevat muita korkeammalle – ainakin hieman korkeammalle. Lisäksi, jos sivusto tallentaa henkilöiden tietoja kuten tunnuksia ja sähköpostiosoitteita olisi suositeltavaa käyttää SSL-suojausta.
Jotta sivuston liikenne olisi salattu tarvitaan SSL-sertifikaatti. Monet webhotellit tarjoavat niitä ja netistä voi myös ostaa kyseisiä sertifikaatteja. Kätevintä on antaa varmenteen hankkiminen ja asentaminen webpalvelun tehtäväksi. Joissakin webhotelleissa SSL:n saa aktivoitua yhdellä hiiren klikkauksella.
Oman varmenteen toimivuuden voi testata esim osoitteessa: https://www.ssllabs.com/ssltest/
Jos SSL:ää ei ole WordPressissä ole säädetty kohdilleen ilmestyy virheilmoitus, jos sivuille yritetään käyttäen https alkuista osoitetta. Siellä lukee, että yhteys ole suojattu ja sen lisäksi siellä kerrotaan, että sivuston omistaja on määrittänyt sivustonsa asetukset väärin.
Ongelma ratkeaa asentamalla Really Simple SSL Kun kyseinen lisäosa on asennettu ja otettu käyttöön löytyy se WordPressin asetuksista. Mutta todennäköisesti se ilmoittaa vielä virhettä.
Ongelma ratkeaa siten, että ensin määritellään asetuksissa osoitteet https alkuisiksi (Asetukset -> Yleinen)
Tämän toimenpiteen jälkeen sivuille pitää kirjautua uudestaan. Tosin kirjautumisen jälkeen asetuksista löytyy painike, jolla SSL aktivoidaan.
Sen jälkeen asetusten alla oleva linkki SSL:ään näyttää kaiken olevan kunnossa.
Ja tämän jälkeen sivut ovat suojatut, josta merkkinä on selaimen osoiterivillä vihreä lukon kuvake.
Mikäli sivusto vielä ilmoittelee, ettei kaikki aineisto ole suojattua – asenna plugin SSL Insecure Content Fixer.
Artikkelikuva: Pixabay CC0.