Google Docs on kehittymätön

Olen nyt kirjoittanut Google-dokumenteilla kaksi oppimateriaalia, jotka ovat yli 100 sivua pitkiä. Tässä vaiheessa on hyvä hieman kommentoida sitä, että mikä toimii ja mikä ei.

Heti alussa oli miellyttävä yllätys, että kuvien liittäminen onnistui kätevästi. Käytännössä tarvitsi ainoastaan painaa näppäinyhdistelmää CTRL+v ja kuva tuli kätevästi osaksi dokumenttia. Voisi sanoa, että yhtä helppoa kuvan liittäminen dokumenttiin on ainoastaan hyvissä tekstinkäsittelyohjelmissa. Toinen huomio heti alussa oli, että sisällysluettelo syntyy kätevästi. Sekin ihan samoin kuin tekstinkäsittelyohjelmissa eli muistaa vain käyttää otsikkoja.

image

Hyvin toimi myös dokumentin jakaminen muille käyttäjille. Hyvin sujui myös dokumentin muokkaaminen yhdessä muiden käyttäjien kanssa. Myös kommentointi sujuu.

Alussa kaipasin kovasti toimintoa, jolla olisi saanut leipätekstin muutettua yhdellä painalluksella. Jos kokeilin jossakin, että olisiko Times hyvä fontti, niin aina sama työ uudestaan ja uudestaan eli maalasit ja muokkasit. Viimein tähänkin tuli muutos, koska nyt leipätekstin voi laittaa halutunlaiseksi koko dokumentin osalta.

image

Puutteita ja isoja ongelmia

Google-dokumentit toimivat hyvin, mutta teksti- ja kuvamäärän kasvaessa lähelle 100 sivua ilmenevät ongelmat. Kun yrität liittää isao kuvaa, käy huonosti. Kuva ei koskaan ilmesty ja muutenkin dokumentti on jumissa tekstin kera eli “Trying to reach google.com”.

image

Tuollaista ongelmaa ei dokumentin teossa ollut, kun sivuja oli vähän. Toinen ongelma liittyy siihen, että tyylejä on vähän. Otsikoille riittää vaihtoehtoja, mutta leipätekstin osalta on heikkoa, koska on vain Normal text.

image

Tosin ehkä Google-dokumentteja ei ole suunniteltu pitkien dokumenttien tekemiseen, joissa tyyleistä on oikeasti jotakin hyötyä. Parin sivun dokumentissa tyyleistä ei juurikaan ole hyötyä.

Hämäävää on, että oletusarvoisesti Google-dokumentit eivät ole A4 muodossa. (ks “Paper Size”).

image

Heikosti toimii on myös suomenkielinen oikoluku. Pettymys oli myös nk “upload” toiminto. Yritin tuoda Wordillä tekemäni oppaan Google-dokumentiksi. Kävi kuitenkin niin, ettei se onnistunut. Google-dokumentit ovat edelleenkin tarkoitettu vain pienille dokumenteille.

image

Kaikkein heikoiten Google Docs toimii silloin, kun dokumentti on yli 100 sivua pitkä ja sisältää kuvia. Google Docs ei saa siitä aikaiseksi PDF:ää tai Word-dokumenttia eikä mitään muutakaan. Lopputulos on aina sama eli dokumentti ilman kuvia. Surkeasti toimii myös Wysiwyg, koska PDF on aina jotakin muuta kuin miltä se vielä selaimessa näytti

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 thought on “Google Docs on kehittymätön

  1. Olipa yllätys! Kului pari päivää ja nyt Google tekee dokemntistani vaikka mitä. Hyvin onnistuu PDF ja hyvin tulee teksti Wordiin. Ja aina kuvat mukana. Hyvä Google!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *