Edellisessä julkaisujärjestelmiä käsittelevässä artikkelissa totesin, että WordPress on pieniin tehtäviin liian järeä. Vertauskuvallisesti ilmaistuna tilanne on sama kuin ampuisi kärpästä haulikolla. Saat aikaiseksi valtavan sotkun ja kärpänen lähtee lentoon. Pelkkä kärpäslätkä olisi hoitanut homman edullisemmin ja siistimmin. Siksi nyt tämä kirjoitus, joka käsittelee julkaisujärjestelmien kärpäslätkiä eli tiedostopohjaisia julkaisujärjestelmiä (Flat File CMS).
CMS eli julkaisujärjestelmä
CMS on lyhenne sanoista (Content Management System) eli kyse on sisällönhallintajärjestelmästä. CMS on yleisnimitys tietojärjestelmälle, joka palvelee koko organisaation sisällönhallintaa.
Sisällönhallintajärjestelmälle ei täten ole olemassa mitään kovin selkeätä määritelmää, vaan toimialasta riippuen sillä saatetaan viitata eri tavoin painottuneeseen tietojärjestelmään.
- Dokumenttienhallintajärjestelmä
- Www-sisällönhallintajärjestelmä
- Julkaisujärjestelmä (yleisnimitys julkaisupainotteiselle sisällönhallintajärjestelmälle)
- Verkkokauppajärjestelmä
- Aineistonhallintajärjestelmä (kuva-aineistot, videomateriaali, multimedia, jne.)
- Wiki -järjestelmät
CMS mahdollistaa verkkosisältöjen muokkaamisen omatoimisesti ja hajautetusti. Ylläpitämiseen ei tarvitse hankkia erikseen ohjelmistoja, eikä ylläpitäjän tarvitse olla erityinen bittinikkari osatakseen ylläpitää sivustoa. Uusien sivujen luonti, tekstin ja kuvamateriaalin luonti sivuille on helppoa kuin tekstinkäsittelyohjelman käyttö. Suurin syy käytön helppouteen on online –editoreiden huikea kehitys. Tunnettuja sellaisia editoreita ovat mm TinyMCE ja CKEditor.
Flat File database – tiedostopohjainen tietokanta
Flat file database voi tarkoittaa useaa asiaa. Usein tällaisen tiedostoon tallentavan tietokannan ydin on, että relaatiot puuttuvat. Siksi tietojen tallentamiseen käy esim. tavallinen tekstitiedosto, jonka pääte on tietenkin .txt. Tällaisessa tietokannassa tallennetaan tietoa riveittäin ja kentät erotetaan toisistaan esim. pilkuilla (,). Yksinkertaisimmillaan Flat File tietokanta on esim. osoitekirja, joka on kirjoitettu tiedostoon seuraavaan tapaan.
Tauno Telkkä, Särkipolku 6, 52700, Mäntyharju
Hannele Harakka, Kiiskintie 6, 86600, Haapavesi
Niilo Nuolihaukka, Haukikatu 10, 65100, Vaasa
Flat File tietokanta on rajoittunut tapa tiedon tallentamiseen. Relaatiot, jotka ovat nykyaikaisten tietokantojen kulmakivi, ovat lähes kokonaan pois. Rajoittuneisuudesta on myös etua. Flat File
tietokannat ovat yksinkertaisia eikä työhön tarvita esim. MySQL tietokantaa. Lisäksi se on helpompi ymmärtää kuin perinteinen relaatiotietokanta. Eikä ratkaisu maksa mitään ylimääräistä
kuten esim. MySQL tietokannalla on tapana.
Tiedostopohjaiset julkaisujärjestelmät – Flat File CMS
Tiedostopohjaisia julkaisujärjestelmiä on ollut pitkään. Osa toimijoista on jo kadonnut esim. QuickCMS ja razorCMS, vaikka ne joskus olivat tunnettuja toimijoita. Sitten on muutama tunnettu, jotka ovat vieläkin saatavilla kuten Pluck ja CMSimple. Noista kahdesta suosittelen CMSimpleä, koska siihen on tehty päivityksiä jopa 2021. Pluckin viimeisin päivitys on vuodelta 2015.
Erilaisissa vertailuissa ykköstilalla on poikkeuksetta Grav. Itse en siitä innostunut, koska edes teeman kuvat eivät latautuneet. Tosin ehkä joskus vielä ylitän oppimiskynnyksen – en kuitenkaan nyt. Tässä kolme Flat File julkaisujärjestelmiä, joiden toimintalogiikka on varsin selkeä.
Noista kolmesta otan seuraavaksi käsittelyyn GetSimplen, koska se on noista tunnetuin ja sillä on tehty jonkin verran sivustoja.