Energiakarkkeja

Pitkällä juoksumatkalla energian tarve on varsin iso. Jotta energian saa heti käyttöön on sen oltava hiilihydraattia. On tietysti olemassa monenlaisia kaupallisia tuotteita eli erilaisia karkkeja ja geelejä. Päätin kuitenkin kokeilla valmistaa itse karkkini, koska lukaisin aiheesta hyvän artikkelin eli sellainen blogi kuin KM Tehdas ja blogikirjoitus oli “Energiaa pitkille lenkeille ja kisoihin“.

Blogikirjoituksen ohjeen mukaan valmistin Turkinpippurikarkkeja. Sitten päätin kokeilla jotain uutta eli tyrnikarkkeja. Reseptiä ei tarvinnut muokata, joten tässä ainekset.

  • 2,5 dl vettä
  • 2,5 dk tyrnimehua
  • 3 dl sokeria
  • 3 dl maltodekstriiniä
  • 3/4 tl merisuolaa
  • 2,5 rkl agar agaria
  • Siro-sokeria pintaan.

Valmistusvaiheessa laitoin veden, tyrnimehun sokerin, malton ja suolan kattilaan. Sitten, kun keitos alkoi kiehua lisäsin agar agarin, jonka olin liuottanut veteen. Sitten koko ajan hämmentäen kaadoin seoksen kattilaan. Annoin keitoksen porista noin 2 minuuttia. Olin näet jostakin lukenut, ettei agar agaria kannata liian pitkään keittää.

Erilaisia muotteja

Tuorekelmu ei tuntunut mun jutulta, joten tyrnikarkkien kohdalla toimin toisin. Ostin jääpalamuotteja, jotka vielä varmuuden vuoksi voitelin kevyesti. Sitten laitoin vielä jääkaappiin tuotokset jähemettymään. Pienellä haarukalla onnistuin sitten poistamaan karkit muotista seuraavan päivänä. Sitten siinä meni vielä aikaa ennen kuin karkit alkoivat kiinteytyä. Eli välillä kääntelin karkkeja ja sitten oli sokeroinnin vuoro, jonka jälkeen edelleen jatkoin palojen kääntämistä. No tällaisia niistä tuli. Kuvassa myös turkinpippurikarkit.

Marmeladikarkkeja

Vinkki

Kaikkea en saanut mahtumaan jääpalamuotteihin, joten kaadoin suoraan pakasterasiaan. Se olikin näppärä keksintö. En tarvinnut mitään kelmuja tai rasvaa. Ja irrottaminen sujui mukavasti, kun rasian kumosin ja hieman painoin pohjasta.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *