Harvinainen tilanne eli sain jotakin testattavaksi. Kyseinen tuote oli tietenkin jotakin halpaa eli Chromebook, jonka odotetaan valloittavan koulut mennen tullen, koska hintahan on Applen tuotteisiin verrattuna jotakin väliltä puolet tai neljäsosa.
Ei muuta kuin testaamaan ja nopeastihan se käynnistyi ja Googlen tunnuksillani pääsin omaan pilveeni. Sitten vaan tekemään tavallisia työhommia. Parhaillaan oli menossa oppimateriaalin teko tietokannoista. Microsoft Accessiä en osannut edes haaveilla, joten ajattelin jotain helpompaa kuten MySQL ja PhpMyAdmin. Ei löytynyt koneelta MySQL:ää eikä mitään muutakaan tietokantoihin liittyvää. Ei löytynyt myöskään tavallista webpalvelinta. Jokin hyvin käpyinen tietokantojensuunnitteluohjelma löytyi, mutta ei se innostanut. Ymmärsin varsin pian luopua oppimateriaalin tekemisestä, vaikka se varsinainen opas on Googledocsilla tehty. Seuraavaksi olisi kuitenkin tullut ongelmaksi kuvankaappausohjelma. Firefoxiin löytyy helposti kaikkia lisäosia, mutta Chromeen ei yhtä paljon eikä yhtä helposti.
Seuraavaksi piti tietty kokeilla ruudunnauhoittamista. Tiesin, ettei Camtasiasta voi tässä yhteydessä edes puhua. Joten pelasin varman päälle ja valitsin Screencastomaticin. Lopputulos oli surkea eli ei toiminut lainkaan. Syynä toimimattomuuteen mitä ilmeisimmin Javan puuttuminen. Ja, kun tökkii niin tökkii. Pitihän se kokeilla toimiiko SIM-kortin avulla 3G. Ei toiminut, mutta edelleenkin se käynnistyy nopeasti ja virtaa riittää.
Sitten ajattelin kokeilla kuinka opettajan tehtävät sujuvat. Kirjautuminen oppimisympäristöön onnistui, mutta opiskelijan vastaus oli tallennettu Word-ohjelmalla ja ihmekös tuo, koska kyseessä tekstinkäsittelykurssi. Ei auennut vastaus ei. Java-ongelma tuli uudestaan vastaan, kun ajattelin muokata oppimateriaaleja.
Seuraavaksi ajattelin kirjoittaa blogia, mutta ei, ei …., koska kirjoitan aina blogini Livewriterilla. Joten viimein oli tehtävä jotakin radikaalia. Avasin selaimeltani osoitteen, jonka kautta pääsen sähköpostiini käsiksi. Siellä kaikki toimii oli sitten kyseessä sähköposti, kalenteri tai mikä tahansa Googlen oma tuote. Ja webissä surffailu sujuu, vaikka ei näppäimistö ole läheskään sen veroinen kuin esim. MacBook Airissa.
Kun viimein löytyi jotakin, joka alkoi sujua niin ajatus oli tehdä livelähetys Googlen Hangoutin kautta. Onnistuihan se, mutta vain ja ainoastaan koneen sisäänrakennetun kameran avulla. Ei ollut firewireä eikä USB:n kautta onnistunut. Ja sekin tietty harmitti, ettei voinut asentaa Adoben Media Live Encoderia. MacBook Airilla sain juuri sellaisen livelähetyksen kuin halusin, koska siihen pystyi kytkemään firewiren kautta kameran ja siihen oli mahdollista asentaa Media Live Encoder.
Tuottamiseen laitteesta ei ole, mutta jos nettiä selaillaan niin hyvin onnistuu. Hyvin onnistuu myös sähköpostien lukeminen ja vaikka sen tarkistaminen, että miltä se livelähetys näyttää – siihen ei tarvita esim. huomattavasti kalliimpaa iPadia.
Kouluissa voi toimia hyvinkin, jos Google Apps för educations tulee paketin mukana. Tosin sivuilla ei vielä paljoa ole kertomuksia siitä kuinka suomalaiset koulut käyttävät Chromebookia. Tosin koneen hankintaa puoltaa halpa hinta eli siinä suhteessa veronmaksajan ei tarvitse olla huolissaan. Aiheesta kirjoitti mm Bo Kristoffersson blogissaan.
Lisäksi näyttää olevan niin, että Chromebookin osalta on opeteltava pikanäppäinkomentoja. Moni kätevä toiminto kuten esim. ruudunkaappaus löytyy sieltä, josta aiheesta tarkan selostuksen på svenska on kirjoittanut Nikke Lindqvist. Eli koneeseen pitää tutustua lähemmin ennen lopullista tuomiota.