Nopeuta WordPressiä osa 2

WordPressillä tehdyn sivuston latausaikaa voi nopeuttaa huomattavasti käyttämällä cachea. Ilman välimuistia eli cachea, WordPress hakee jokaisen sivun ja blogikirjoituksen tietokannasta. Tämä tapa on toimiva, mutta hidas. Siksi on kehitetty erilaisia lisäosia, jotka hakevat sivut ja artikkelit valmiiksi. Tämä nopeuttaa sivustoa huomattavasti. Alla oleva kuva havainnollistaa tilannetta.

Cache

Cachen ideaa kuvaa myös esimerkki, jonka poimin sivustolta “Caching Explained“.  Esityksen pitäjä kysyi yleisöltään “paljonko on 3 475 250 jaettuna 23 235?” Kukaan ei tiennyt vastausta, mutta sitten yksi kaivoi taskulaskimen esiin ja ilmoitti vastauksen “150”. Esitelmöitsijä kysyi saman uudestaan ja kaikki vastasivat “150”. Cachen idea on juuri tämä. Ensimmäisellä kerralla vastauksen laskeminen kestää, mutta toisella ja kolmannella kerralla vastaus on jo valmiina, sitä ei tarvitse enää laskea.

On muistettava, että osan 1 ohjeet olivat turvallisia. Tästä lähtien kannattaa ottaa varmuuskopio ennen kokeiluja. Muutoin voi käydä niin, että sivusto meni toimimattomaksi. Riski kasvaa sitä mukaan mitä enemmän otat toimintoja käyttöön.

WP Super Cache

WP Super Cache eli WPSC on yksi WordPressin vanhimmista lisäosista. Sen kehitti  Donncha Ó Caoimh, joka nykyisin työskentelee yrityksessä Automattic (yritys WordPressin taustalla). WPSC:llä on yli miljoona aktiivista asennusta ja se on arvioitu arvosanalla 4,5.

WPSC on vain ja ainoastaan cache lisäosa eli se ei tee muuta. Tämä on vain ja ainoastaan hyvä asia, koska usein ne muuta tekevät toiminnot rikkovat sivuston. Kun WPSC on asennettu, pääset sen asetuksiin ohjauspaneelissa kohdasta “Asetukset”.

Cache Enabler

Cache Enabler on KeyCDN:än tekemä välimuistilisäosa. Lisäosan käyttöönotto on varsin yksinkertaista. Cache Enabler sisältää myös toiminnon Cache Minification, mutta sen suhteen kannattaa olla varovainen. Joillakin sivustoilla se toimii hyvin ja nopeuttaa sivustoa entisestään, mutta minun sivustolla se ei toiminut vaan lähinnä tuhosi sivuston ulkoasun. Toisaalta toiminnon saa helposti myös pois päältä. Kun Cache Enabler on asennettu, pääset sen asetuksiin ohjauspaneelissa kohdasta “Asetukset”.

WP Fastest Cache

WP Fastest Cache sisältää runsaasti toimintoja ja siitä on olemassa myös maksullinen versio. Kokeilin tätä lisää osaa ilman, että otin käyttöön sellaisia ominaisuuksia kuin CSS:n ja HTML:n minimoimisen.

W3 Total Cache

W3 Total Cache on moderni ja nykyaikainen cache lisäosa, jonka on luonut Frederick Townes. W3TC on enemmän kuin cache -lisäosa. Sillä voi mm. pakata HTML:n, CSS:n ja javascriptit. Kun olet asentanut lisäosan, löytyy se ohjauspaneelista nimellä “Performance”.

Hyper Cache

Hyper Cache on itselleni uusi tuttavuus. Vaikutti hyvin yksinkertaiselta. Kun Hyper Cache on asennettu, pääset sen asetuksiin ohjauspaneelissa kohdasta “Asetukset”.

Simple Cache

Simple Cache on itselleni uusi tuttavuus, Se on vieläkin simppelimpi kuin Hyper Cache. Kun se on asennettu, pääset sen asetuksiin ohjauspaneelissa kohdasta “Asetukset”.

Tulokset

Testasin lisäosat yksitellen ja oletusasetuksilla. Mitään pakkausominaisuuksia ei otettu käyttöön, koska tavoite oli testata ainoastaan kuinka hyvin cache eli välimuisti nopeuttaa sivustoa.

Pienimuotoinen testini antoi seuraavanlaisia tuloksia. Pinngdomin mukaan paras oli Simple Cache ja kakkosena oli Hyper Cache.

GTMetrixin mukaan Cache Enabler oli selvästi muita edellä.

Yhteenlaskettuna ykköseksi nousi Cache Enabler.

Testini mukaan Cache Enabler on tehokkain. Suoritin testin kaksi kertaa ja molemmilla kerroilla Cache Enabler oli ykkönen. Tai ihan sama minkä valitsee, koska kaikki lisäävät nopeutta. Lopulta päädyin valitsemaan käyttööni kolmanneksi tulleen WP Fastest Cachen. Cache Enabler ei toiminut sivustollani – sivusto vaan lakkasi toimimasta, vaikka kokeilin useita kertoja. Lopulta kyllästyin ja valitsin WP Fastest Cachen, koska siinä on paljon lisäominaisuuksia ja se myös käännetty suomeksi.

Edellinen osa

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

1 thought on “Nopeuta WordPressiä osa 2

  1. Kiitos mielenkiintoisesta vertailusta eri lisäosien välillä! Täytyy myöntää, että hieman yllätti noinkin isot erot tuloksissa.

    Meidän blogiin kirjoitettiin hiljattain artikkeli niin ikään välimuistista ja sen tärkeydestä sivuston nopeuden kannalta. Siinä nousee erityisesti esiin palvelintason välimuistin merkitys. Tietenkään esimerkiksi webhotelleihin ei yleensä ole mahdollista saada palvelintason välimuistia, jolloin noiden lisäosien merkitys korostuu.

    Kokonaisuudessaan artikkeli löytyy täältä: https://www.zoner.fi/cache-eli-valimuisti/

    Saa laittaa myös palautetta ja kommenttia!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *