Apple markkinoi

Apple osaa markkinoinnin. Tuolta voi katsoa mihin se kaikki perustuu:
http://www.marketingapple.com/Marketing_Apple_eBook.pdf

1) Don’t sell products. Apple ei näytä kuinka tuote toimii vaan se näyttää kuinka iloisia ihmiset ovat käyttäessään tuotetta. Musiikki kuulostaa jokaisessa MP3 soittimessa samanlaiselta. Siinä se juju onkin. Kaikilla laitteilla voi kuunnella musiikkia, mutta kun kuuntelet samaa musaa iPodilla olet iloinen. Lisäksi ne valkoiset nappikuulokkeet erottavat sinut massasta. Kuulut kerhoon. Työpaikalla voidaan samalla tavoin erottaa osa henkilöstöstä muusta massasta – me kuulumme kerhoon.

2) Never be first to market. Apple ei keksinyt tietokonetta eikä liioin MP3-soitinta tai puhelinta. Apple tulee markkinoille myöhään ja tekee asiat elegantisti. Ei ole iPodin äänenlaatu paras eikä hinta halvin, eikä liioin akussa riitä virtaa pisimpään. Siitä huolimatta se myy, koska sitä on jotakin mitä sitä vanhemmissa tuotteissa ei ole.

3) Empower early adopters. Joillekin Apple on uskonto. He ottavat uudet tuotteet vastaan ekana ja puhuvat niiden puolesta aina. He ovat uskollisia ja he saavat muutkin uskomaan Applen ylivoimaan.

4) Make your message memorable. Apple myy jo ennen kuin tuotetta on testattu. Ihmiset vakuuttuvat ja osaavat toistaa maagiset sanat kuten esim. “3 steps to the internet” tai “1000 songs in your pocket”.

5) Go one step further. Apple on kaunis pakkausta myöten. Se yllättää kuluttajan positiivisesti.

Olen minäkin tuon markkinakoneiston pauloihin joutunut. Ostin ensimmäisen Applen tuotteen 1991. Silloin kottaraisenpönttö oli selvästi parempi kuin muut markkinoilla olleet koneet. Tosin seuraava hankinta oli sitten PC, koska työpaikassani ei ollut ainuttakaan Macintosh konetta ja muutenkin sana Apple oli lähes kirosana. Sain vahingossa iPodin, johon mahtui 20 GT musaa. Se on minulla vielä joskus käytössä, mutta autoradioon iskettävä muistitikku on sen syrjäyttänyt. Puhelimen hankin kytkykauppana, aika kallista touhua. Ja sen syrjäytti vanha nokialainen, jossa virtaa riittää. Viimeisin hankinta on MacBook Air, jota mikään ei ole vielä syrjäyttänyt. Kyseinen kone on ylivertainen junamatkoilla ja olohuoneen sohvalla.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *