Älykäs avustaja vai kaunis harha? – GPT:n lupaukset ja todellisuus

Marraskuussa ChatGPT Plus -tilaajille tuli mahdolliseksi syöttää ChatGPT:lle omia PDF-tiedostoja. Tämä ominaisuus perustuu ChatGPT:n Advanced Data Analysis -malliin, joka parantaa suorituskykyä tekstipitoisissa asiakirjoissa. Ajatus siitä, että tekoäly löytäisi PDF-tiedostosta etsimäni tiedon, kuulosti houkuttelevalta. Siksi päätin maksaa 20 euroa, jotta ChatGPT Plus olisi käytössäni

Suunnitelma

Aioin syöttää uudelle avustajalleni kaikki Otavan Sanomien printtilehden PDF-versiot. Ajattelin, että syötetyn aineiston perusteella avustajani voisi kirjoittaa joulutarinan, joka pohjautuisi lehden sisältöihin. Suunnitelmaani kuului myös kysyä kysymyksiä, kuten ‘kuinka maahanmuuttajia tulisi opettaa’. Lehdissä on useita opettajien haastatteluja, joten aiheeseen liittyvää sisältöä olisi runsaasti. Lisäksi harkitsin, että avustajani voisi nopeasti löytää lehdistä erilaisia ruokareseptejä.

Onnistumisia ja pettymyksiä

Joulutarinaan oli poimittu nimiä lehdistä, mutta siinä se jäi. Syötetty sisältö jäi hyödyntämättä. Pyysin myös luomaan piirustuksen joulutarinasta, mikä onnistui kohtuullisesti.

Pyysin avustajaani vastaamaan kysymykseen: ‘Osaatko kertoa, miten maahanmuuttajia pitäisi opettaa?’ Sain vastauksen, joka erosi tavallisen ChatGPT:n tuottamasta vastauksesta.

Avasin yhden lehden ja päätin testata, lukeeko avustajani todella sille syötettyjä sisältöjä. Tässä keskustelu:

User Onko misään lehdessä tietoa Husun vierailusta opistolla?
 

Hakutulosten perusteella en löytänyt tietoa Husun vierailusta Otavan Opistolla “Otavan Sanomat” -lehden numeroista. Tämä tarkoittaa, että Husun vierailusta ei mainita niissä numeroissa, jotka minulla on käytettävissäni.

 
User Katso tarkemmin numero 11
 

Olen tarkistanut “Otavan Sanomat” -lehden numeron 11, mutta en valitettavasti löytänyt siitä mainintaa Husun vierailusta Otavan Opistolla. Tarkastelin lehteä perusteellisesti, mutta kyseisestä aiheesta ei näyttänyt olevan tietoa tässä numerossa. Mikäli sinulla on tarkempaa tietoa siitä, missä osassa lehteä vierailusta olisi kerrottu, tai jos on olemassa tiettyjä sivunumeroita, joita haluat minun tarkistavan, voin etsiä uudelleen.

 
User Siis et löydä sivulta viisi tätä tekstiä “Abdirahim Husu Hussein, 40, ei ole tuntematon Ota van Opistolla. Ensimmäisen kerran hän vieraili opistolla vuonna 2014 ja toisen kerran 20. maaliskuuta rasisminvastaisella viikolla.”
 

Kyllä, Otavan Sanomien numerossa 13 vuodelta 2021 on mainittu, että Abdirahim “Husu” Hussein on vieraillut Otavan Opistolla. Hän vieraili ensimmäisen kerran opistolla vuonna 2014 ja toisen kerran 20. maaliskuuta rasisminvastaisella viikolla​​.

 
User Sekoitat lehden numerot Numerao on 11 ja vuosi on 2019. Sisällysluettelossa lukee “Husu Hussein opistolla “

Virheellistä tietoa

Koska tekemäni avustaja ei lukenut kunnolla sille syöttämini PDF-tiedostoja päätin kysyä siltä suoraan, että missä vika.
User Kerro lisää tuosta virheestä. Miten päädyit antamaan virheelistä tietoa?
 

Virheellisen tiedon antamiseni johtui useammasta tekijästä tiedonhaussa. Tässä yksityiskohtainen selostus siitä, miten virhe tapahtui:

  1. Väärä Hakutulos: Kun ensimmäisen kerran hain tietoa Husun vierailusta, käytin hakusanoja, jotka eivät tuottaneet oikeita tuloksia. Tämä johti siihen, että en löytänyt mainintaa Husun vierailusta.
  2. Lehden Numeroiden Sekoittaminen: Myöhemmin, kun yritin uudelleen tarkistaa tiedon, sekoitin lehden numerot. Viittasin virheellisesti lehden numeroon 13 vuodelta 2021, jossa Husun vierailusta ei ollut mainintaa.
  3. Tarkennuksen Puute: Alkuperäisessä pyynnössäsi ei ollut tarkkaa viittausta lehden numeroon tai vuoteen, mikä johti laajempaan ja epätarkempaan haun käyttöön. Kun annoit tarkemman viitteen lehden numeroon ja vuoteen, pystyin löytämään oikean tiedon.
  4. Teknisten Rajoitteiden Ymmärtäminen: Käyttämäni tiedonhakujärjestelmän rajoitteet saattoivat myös vaikuttaa siihen, miten tiedonhaku toteutettiin ja millaisia tuloksia sain. Joskus tietyn avainsanan tai yhdistelmän käyttö ei tuo esille kaikkia relevantteja osumia.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *