Akillesjänne osa 8: varpaillaan

Eilen tuli kuluneeksi tasan kolme kuukautta vammasta. Kävin lääkärin luona kontrollissa jahän  ehdotti jo juoksemista, mutta veti sitten kuitenkin ehdotuksensa takaisin. Hän testasi molempien jalkaterien voimat ja kyllä vasen on heikompi. Tosin hyvin se on kuntoutunut. Ja luistelulle tuli vihreää valoa. Ja sitten oli myös se toisaalta osuus eli rajun urheilun pariin ehkä vasta 9 kk kuluttua vammasta. Toisaalta varpaille nousua kokeilin ja kyllähän vasen jalka väpätti aika lailla. Tämä vaihe jännitti minua, koska ajattelin, että tässä se nyt katkeaa.

Sitten oli vuorossa fysioterapeutti ja siellä käynti kesti kokonaisen tunnin. Pääpaino oli kävelyn opettelemisessa. Luulin osaavani kävellä, mutta siellä se paljastui. Kävelen kuin entinen presidentti eli vaappuen. En laita painoa kunnolla vasemmalle jalalle. Mutta erilaisten harjoitteiden myötä kävely parani huomattavasti. Tässä muutama harjoite.

  • Kävely viivaa pitkin siten, että toinen jalka osuu aina viivalle toisen jalan eteen.
  • Kävely siten, että aina jalan osuessa maahan kävely pysähtyy ja tasapainoillet sen yhden jalan varassa.

Tavoite on saada askeleet yhtä pitkiksi ja paino molemmille jaloille yhtä paljon. Tämän vuoksi oli harjoiteltava myös pohjelihasta. Tässä ne harjoitteet.

  • Sauvakävely eri nopeuksilla ja välillä ylämäkeen ja välillä taas alamäkeen. Tämä tekee kuulema hyvää pohjelihakselle.
  • Varpaillaan molemmilla jaloilla ja painon siirto vasemmalle jalalle. Yleensä se alkaa vatkata aika pian. Sitten siirto molemmille jaloille ja kantapäät alas.

Ennen tätä käyntiä luulin olevani hyvä kävelijä, mutta kroppani oli oppinut tavan, jolla välttää painon kokonaan siirtyminen vasemmalle jalalle. Vähän sama juttu kuin olisi kivi kantapään kohdalla. Kroppa keksii pian keinot kuinka kävellä, vaikka kivi on siellä kantapään alla.

Tämä oli viimeinen kontrolli ja viimeisenä neuvona oli, että juoksemaan vasta sitten kun kävely sujuu hyvin. Ostin kävelysauvat ja talvilenkkeilykengät, joissa piikit. Kaksi kertaa jo kokeilin ja mukavaa, mutta rakko tuli vasempaan jalkaan ja se meni vereslihalle. No huomenna sitten kaivan kuntopyörän esiin.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *