Olen kauan sitten ostanut kaksi kirjaa, jonka aiheena on urheiluvammat. Nyt on aika katsoa mitä ne kertovat akillesjänteen katkeamisesta. Urheiluvammat kirjan ostin 2011 ja Käytännön urheiluvammat osti noisn vuosi sitten jostakin alennuskorista. Yleensä olen tutkiskellut enemmän Docendon julkaisemaa Urheiluvammat kirjaa, mutta akillesjänteen osalta kyseinen kirja ei ole hyvä.
Urheiluvammat – kirja
Docendon kustantama kirja “Urheiluvammat – ehkäise, tunnista ja hoida” sisältää paljon kauniita piirrettyjä värikuvia. Akillesjänteen katkeamisen osalta ei kirja tarjoa tietoa juuri lainkaan. Tosin lukee siellä “Täydellisen repeämän jälkeen suositellaan lepojaksoa ja että jalan varaan ei varata painoa. ” Toisella sivulla on sitten otsikko “Hoito” ja siellä käsitellään lääkärin toimia ja fysioterapian keinoja, mutta kovin suppeasti. Suurin puute on kuitenkin se, ettei kirjassa ole lainkaan tietoa, että kuinka akillesjänteen katkeamisen ehkäistä. Myös hoidon ja tunnistamisen osalta kirja on puutteellinen ainakin akillesjänteen katkeamisen osalta.
Beckhamin operoinut lääkäri
Toinen kirja on Sakari Oravan kirjoittama “Käytännön urheiluvammat”. Kirjassa on hyvä kuvaus siitä mikä on vammamekanismi eli kuinka se akillesjänne katkeaa. ” Vammamekanismi on yleensä pohjelihaksen ja jänteen äkillinen venyttyminen samalla kun jalalla tapahtuu ponnistus tai liikkeen jarrutus, usein yhdistettynä uuteen ponnistukseen ja liikkeellelähtöön. Astuminen kuoppaan tai esim. ohi portaan voi katkaista akillesjänteen. Urheilijalla tai liikkuvalla ihmisellä akillesjännerepeämä voi syntyä kovan ja voimakkaan ponnistuksen seurauksena tai horjahtamisen ja äkillisen liikkeen aikaisen kääntymisen, pysähtymisen, suunnan muutoksen tai kaatumisen seurauksena.” (Orava, 164)
Tunnetuin Oravan leikkaama akillesjänne kuuluu David Beckhamille, jonka vamma syntyi juuri kuten Orava tekstissään kuvaa. Alla olevassa videossa on hieno analyysi siitä mitä tapahtuu ja ainakin puulaakitasolla Mäntyharjussa on nähty ainakin yksi samanlainen vamma. Askel taaksepäin ja sitten ihmettely, että kuka potkaisi. Samoin ihmettelee Beckham. Erityisesti kannattaa kiinnittää huomio piirrokseen, jossa näkyy polvikulma.
Orava kirjoittaa myös vakuutusyhtiöistä. “Akillesjännerepeämää harvoin korvataan vakuutusyhtiöiden toimesta tapaturmaperäisenä vammana. Perusteluna tähän pidetään havaintoja, että histologisissa tutkimuksissa revenneestä jänteestä löytyy usein degeneratiivisia muutoksia. Toisaalta useammista muistakin pehmytkudosten repeämisvammoista niitä löytyy. […] Korvauskäytäntöjä tulisikin tarkistaa, sillä osa akillesjännerepeämistä todella syntyy äkillisen ja odottamattoman vamman ja selkeän vammamekanismin seurauksena.” (Orava 165)
Hoitona Oravalla on leikkaushoito, mutta hän käsittelee myös kuinka vamman voi todeta eli Thompsonin testi. Orava kirjoittaa tosin myös konservatiivisesta hoidosta. “Nykyisin on lisääntynyt myös konservatiivinen hoitokäytäntö. […] Konservatiivinen kipsaushoito valitaan, jos päästään diagnoosiin pikaisesti vamman jälkeen ja jos jänteen päät ovat lähellä toisiaan. ” (Orava 169.)
Orava tuntuu olevan vahvasti leikkauksen kannalla, mutta hän käsittelee myös akillesjänneleikkauksen komplikaatiot. Yksi komplikaatio on venynyt akillesjänne. Tästä fysioterapeuttini on minua varoittanut eli ongelma koskee niin leikattuja akillesjänteitä kuin kipsauksen avulla korjattuja akillesjänteitä. Fysioterapian osalta on kyse siitä, ettei liian aikaisin tehdä akillesjännettä kuormittavia liikkeitä. Pidentynyt akillesjänne aiheuttaa pohjelihaksen heikkoutta ja urheiluun palaaminen ei välttämättä onnistu. Ainakaan sillä jalalla ei enää varpaille nousu onnistu – eli edessä voi olla akillesjänteen lyhennysleikkaus eli malttia kuntoutukseen.