Akillesjänne osa 6: kuntoutus

Akillesjänteen kuntoutus

Omilla jaloillaAkillesjänteen kuntoutus edistyy. Kepit jäivät pois 4 viikon jälkeen, sitten 4 viikkoa ortoosin kanssa ja nyt ilman mitään apuvälineitä. Jos ihan tarkkoja ollaan niin vasemmassa kengässä on kantapään kohdalla ihan pieni korotus – olisiko sellaiset 0,5 cm.

En vielä saa tehdä kävelylenkkejä, mutta muutoin saan kävellä. Ideana on, että kävelisin mahdollisimman normaalisti ilman päkiäponnistusta. Nyt tuntuu, että kävely sujuu hyvin eli kantapää osuu maahan ensimmäisenä ja polvikin taipuu. Fysioterapeutin mukaan pahinta mitä voisi tehdä olisi kävely ontuen, koska siinä hankki itselleen uusia jopa pahempia oireita.

Autolla ajaminenkin sujuu, vaikka varon laittamasta kantapäätä lattiaan. Painan kytkintä koko jalalla ihan varmuuden vuoksi. Päätin myös hankkia autoon pientä luksusta eli vakionopeuden säädin. Citixillä oli niin hyvä tarjous, että tartuin siihen.

Muutoin tässä vaiheessa on tärkeää olla varovainen eli varon liukastumisia ja portaissa kävelen hyvin varoen. Kävelen portaat sivuttain askel kerrallaan, koska olen lukenut jonkun rikkoneen toipumassa olleen akillesjänteen juuri portaissa. Eihän siihen tarvita kuin yksi huono askel ja se oli siinä. Kolmas kuukausi on se pahin, koska akillesjänne tuntuu jo olevan kunnossa. Se on kuitenkin vielä hyvin heikko eli kuten joku lääkäri on sen ilmaissut – “kuin olisi kaksi pipontupsua vastakkain”.

Mutta ne jumpat. Tässä muutamia otteita. Suosikkini on kuminauha, jolla saa vastusta nilkkaa ojennettaessa. Vastuksen pitää tässä vaiheessa olla hyvin pieni eli ei vielä niitä vahvimpia kuminauhoja. Ja tietty ortoosin aikana tuota samaa liikettä sai tehdä ilman kuminauhaa. Ja kuminauhaa voi käyttää myös venytykseen eli vetää varpaita itseään kohden kuminauhalla 5 kertaa 30 sekuntia. Ja tätä perustreeniä tehdään siis 20 x 3.

kuminauha

Toinen suosikki on tasapainolauta, jolla voi tehdä liikkeitä eteen ja taakse. Sillä voi lisäksi tehdä liikkeitä sivuttain. Ja kaava on sama eli 20 kertaa ja sitten tauko. Ja sarjoja tehdään yhteensä kolme.

tasapainolauta

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

6 thoughts on “Akillesjänne osa 6: kuntoutus

 1. Terve,

  Kysyn tässä nyt pikkaisen neuvoa. Sain ortopediltä luvan ottaa ortoosin pois 25.11 ja fyssari aika on vasta 2,5vk kuluttua, niin minkälaista kuntoutusta tuolla nyt uskaltaisi tehdä? Olen liikutellut nilkkaa omalla painolla edestakaisin ja pyöritellyt kevyesti, mutta siihen se sitten jääkin, kun en ole uskaltanut tehdä mitään omin päin. Kuminauhoja ja tasapainolauta löytyvät taloudesta.

  1. Terve!

   Eli saat jo kävellä, mutta ei päkijäponnistuksia?
   Tuossa vaiheessa minulla oli kuminauhajumppaa (kevyt vastus) ja tasapainolauta.
   https://www.jarisarja.fi/akillesjnne-osa-6-kuntoutus/
   Tykkäsin varsinkin tasapainolaudasta ja se oli turvallisen tuntuista ja siinä sai hyvin
   venytyksen turvallisesti (ei ole koko vartalon paino päällä).

   Fysioterapeutin neuvo oli, että kevyt vastus siinä kuminauhassa ja kävellessä ei saa ontua, jotta
   ei tule lonkka kipeäksi.

   Tärkeintä on mielestäni varoa liukastumista ja portaissa lipsahduksia. Ja siitä on iso hyöty,
   jos pitää jalkaa koholla jääpussin kera. Minulla jäi vähiin, jonka vuoksi turvotusta aika paljon.

   1. Tämä auttoi paljon, koska en tiennyt mitä tehdä jalalan kanssa, mutta nyt olen muutaman asian viisaampi. Kiitos

 2. Tässä veilä yksi harjoite

  Istu tuolille niin, etta jalkapohjat ovat lattialla.
  a) Ojenna nilkat niin, etta kantapaat irtoavat alustasta. Laske takaisin
  alas.
  Toista 3 X 20 kertaa.
  b) Pida kantapaat maassa, koukista nilkkaa ja nosta varpaat ylos. Laske
  takaisin alas.
  Toista 3 X 20 kertaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *